Ajax - Feyenoord: de aartsrivalen meten hun krachten

18 Augustus 2013 12:03 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Het voetbalseizoen is amper begonnen of het is al tijd voor de klassieker: Ajax ontvangt Feyenoord – maar nog altijd niet hun fans – in de eigen ArenA.

Kan Amsterdam al een gaatje trekken op de ranglijst? Of gaat Feyenoord verrassen? Amsterdam tegen Rotterdam, 020 tegen 010, hoofdstedelijke arrogantie tegen maasstedelijke werklust. Hoe je de klassieker ook zou willen omschrijven, bij de beladen ontmoetingen ­tussen Ajax en Feyenoord komen verwoede krachten los.

Theo Brokmann

Dat is al het geval sinds de ­eerste krachtmeting tussen de twee aartsrivalen op 9 oktober 1921. Ajax stapte destijds als winnaar met 2-3 van het veld af, maar dat resultaat werd weken later door de beroepscommissie van de voetbalbond teruggedraaid. Feyenoord had ­protest aangetekend omdat het eerste doelpunt van Ajacied Theo Brokmann niet achter, maar voor de doellijn terug in het veld zou zijn gestuiterd.

En het Rotterdamse beroep had succes, want weken later werd de eindstand bepaald op 2-2. Vorig seizoen werd het 3-0 voor Ajax dankzij twee goals van de Deen Viktor Fischer en een van landgenoot Christian Eriksen.

Meer over