All aboard

Voor zijn nieuwste project Future express trok filmmaker Rob Hof (54) de hele wereld rond om mensen te ontmoeten en ze uit te horen over hun toekomstplannen en -dromen. En wat blijkt? "Omstandigheden verschillen, maar toekomstdromen blijken wereldwijd hetzelfde", concludeert Rob Hof.

Alleen al in de eerste drie maanden van dit jaar reisde hij bijna zes keer de wereld rond, in gezelschap van zijn 22-jarige zoon Erik. Samen pakten ze zo veel mogelijk de trein. Daar ontmoetten ze vele soorten mensen, die allemaal zo hun eigen strategie hebben om hun leven in de toekomst mooier te maken dan het nu is.

Robs uiteindelijke doel
En dan blijkt dat er overal mensen zijn die bereid zijn het beste van zichzelf te geven om hun dromen daadwerkelijk te verwezenlijken - zelfs als de huidige omstandigheden of het politieke klimaat alleen maar tegen lijken te werken. En dat is nu precies Robs uiteindelijke doel: begrip kweken en laten zien dat er nog ruim voldoende hoop is in de wereld.

Andere manier
Rob: "Wie naar actualiteitenprogramma's kijkt, kan het gevoel krijgen dat er vooral problemen zijn in de wereld - en dat veel levens worden overheerst door angst. In Future Express wil ik laten zien dat er ook mensen zijn die daar op een hele andere manier tegen aankijken. Ook als het leven in hun land niet altijd gemakkelijk is wegens oorlog, armoede of andere zware omstandigheden."

Eerste aflevering
Voor deze docuserie trok Rob Hof onder meer per trein door Marokko, Indonesië, Chili, Rusland, Albanië en de VS. In de eerste aflevering neemt Future Express ons mee op een reis door Zuid-Afrika, van Kaapstad naar Johannesburg.

Zuid-Afrika
Het land is de laatste tijd vooral in het nieuws door de alsmaar
stijgende criminaliteit en armoede, maar Rob Hof laat dus een heel andere, zeer hoopvolle kant zien. Zo spreekt hij in de trein bijvoorbeeld met jonge vrouwen die hun dorp hebben verlaten en nu naar de stad reizen, vastbesloten om het daar te gaan maken als topmanager.

[b]"Gelukkig reizen we nu samen"
Hij spreekt ook met treinconducteur Gary Mars, een man die zich het apartheidsregime nog maar al te goed herinnert. "Blanken en zwarten reisden toen nog apart", vertelt hij, overigens zonder enige wrok, "maar gelukkig reizen we nu samen."

Nieuwe tijd, grote kansen
Ook Mamakete, een vrouw die eveneens is opgegroeid tijdens de apartheid, laat zien dat deze nieuwe tijd grote kansen biedt:
zij is een rijschool begonnen en leert nu arme mensen autorijden. En ondertussen glijdt het prachtige Afrikaanse landschap voorbij.

Mens en natuur
In de komende afleveringen zullen Rob en zijn zoon ons kennis laten maken met mens en natuur van maar liefst 25 andere landen

Reageren