All you need is Radar - Achtergrond

10 december 2012 12:13 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Het huidige seizoen van Radar loopt ten einde. Wat heeft dit seizoen van het consumentenprogramma opgeleverd? En wat is er deze en volgende week nog te zien? 

De redactie van Radar kan terugkijken op een geslaagd seizoen. Veel consumenten hadden baat bij de kritische reportages en de testen van (vaak ondeugdelijke) producten. Hoogtepunt was het zwartboek over de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat presentatrice Antoinette Hertsenberg samen met de Ombudsman in april aanbood aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. „Het onderzoek naar de IGZ in opdracht van Edith Schippers was er nooit gekomen als wij de uitzending over de Inspectie niet hadden gemaakt”, zegt Cindy Wever, met Antoinette verantwoordelijke voor de eindredactie van Radar. „Er gaat veel veranderen bij de IGZ, die eerder meer aan de kant van de artsen stond dan van de patiënten. Het is heel fijn dat je als programma iets kunt betekenen en aan die verandering hebt kunnen bijdragen.”

Pillen slikken

In de uitzending van vanavond komt waarschijnlijk het gebruik van medicijnen tegen hoge bloeddruk aan de orde. Helpen de pilletjes wel en hoe veel mensen in Nederland slikken deze middelen eigenlijk? Het testpanel vult een enquête in, deskundigen geven commentaar. Volgende week staan in de laatste aflevering van het seizoen twee beproefde onderdelen op het menu: de uitreiking van de Loden Leeuw en de hulpactie All you need is Radar.

Een vrolijke Kerst

De Loden Leeuw, de tegenhanger van de Gouden Loeki, is bestemd voor de meest irritante tv-reclame. Daarnaast is er een persoonlijkheidsprijs te verdienen voor de BN’er aan wie de kijkers zich in de reclameblokken het meest hebben geërgerd. Vorig jaar waren Zalando en Johan Derksen de ‘gelukkigen’. U kunt uw plaaggeesten nog aanklagen door te stemmen op de website: Trosradar.nl. Ook helpt Radar weer drie mensen met grote kopzorgen uit de brand, onder de noemer All You Need Is Radar. Cindy: „We lossen meestal problemen op van grote groepen, maar omdat het bijna Kerst is, maken we een uitzondering. Het gaat om zeer schrijnende gevallen, om mensen die er echt geen gat meer in zien. We willen hun Kerst op die manier wat vrolijker maken.”

Nieuw seizoen

Drie weken later, op maandag 7 januari, begint de nieuwe jaargang van het populaire consumentenprogramma van de Tros. Zorg, financieën, onderwijs en, zoals vanouds, klachten van kijkers over diensten en artikelen zijn de speerpunten van 2013. 

Meer over