Alles Draait Om Geld

Zo'n vijf jaar geleden bedacht ze het format: een programma over de psychologie achter geld. Vanavond start het tweede seizoen van Alles Draait Om Geld. Vijf vragen aan Astrid Joosten (52).

Hoe kwam je op het idee?
"Ik las ooit een krantenbericht over de Amerikaanse inval in Irak. De eerste soldaten hadden miljoenen dollars in
koffertjes bij zich om generaals om te kopen. Vroeger won men een oorlog met kogels en kanonnen, nu met het kopen van overlopers. Ik ontdekte dat je vrijwel alles kunt benaderen vanuit de psychologie van geld en financiën."

Zoals?
"Hoeveel verdient Bill Gates in een halfuur? Wat kost een kilometer snelweg? Hoe gelukkig word je van de aanschaf van een Hermès-tas? Waarom veroorzaakt een werkloze man eerder een echtscheiding dan een werkloze vrouw? Mag je dikke mensen extra laten betalen voor een vliegticket? Hoeveel fooi geven we en waarom? Hoe zit het met de bonussystemen? Hoeveel kost een hond vanaf het moment van aanschaf en waarom betalen we dat graag?"

Wie bedenkt de onderwerpen?
"Ik lees met een bepaalde blik tijdschriften en kranten. Bij alles wat ik hoor en zie, denk ik aan de invloed van geld. De redactie wordt pas gevormd een paar maanden voordat het programma op tv komt, maar ik ben zelf al heel lang bezig met een voorbereiding."

Is deze serie anders van opzet dan de eerste reeks?
"In grote lijnen is alles hetzelfde. Net als vorig seizoen zoeken we bijvoorbeeld het meest geldverkwistende overheidsproject en bespreekt emotie-econoom Henriette Prast elke aflevering de beleving van geld."

Waar gaat de aflevering van vanavond over?
"In Amerika is er op bepaalde scholen een geldelijk beloningssysteem ingevoerd voor leerlingen. Geld in ruil voor een voldoende. Dat blijkt prima te werken. Is dat wat voor Nederland?

En we gaan het hebben over ruzies over erfenissen. Erfeniscoaches kunnen bemiddelen. En wat als je per ongeluk geld hebt meegewassen met je kleren of hebt verpieterd in de magnetron? Kun je dan nieuwe biljetten krijgen? Mensen denken dat hun geld veilig is in een tosti-ijzer, koelkast, vriezer, magnetron of oven. Dat schijnt dus de eerste plek te zijn waar inbrekers kijken!"

Reageren