Amerikaanse censuur-bliepjes weg?

Het aloude piepende geluid dat op de Amerikaanse tv gebruikt wordt om scheldwoorden te maskeren, gaat misschien verdwijnen. Het wegpiepen van bepaalde woorden zou neerkomen op censuur, en dat druist dus in tegen de vrijheid van meningsuiting.

Dat heeft het hof van beroep in New York beslist.

Comedy-act
De pieptonen zijn al sinds de jaren '70 verplicht voor alle Amerikaanse media; zowel radio als tv. Wie zich er niet aan houdt, kan fikse boetes verwachten.

De lijst van woorden die weggebliept moeten worden, werd echter veertig jaar geleden al opgesteld op basis van een optreden van de Amerikaanse comedian George Carlin. Hij verwerkte tot ontsteltenis van veel mensen uit zijn publiek de woorden shit, piss, fuck, cunt, cocksucker, motherfucker en tits in zijn optreden. Niet veel later werden de bliepjes van kracht, en sindsdien zijn de zeven woorden van Carlin een leidraad voor nieuw aan te wijzen 'bliepwoorden'.

Meningsuiting
Er is dus een kans dat dat in de toekomst gaat veranderen. Volgens het hof van beroep zijn de huidge 'bliepregels' te onduidelijk en gaan ze in tegen de vrijheid van meningsuiting.

"Het Engels kan op veel manieren seksuele organen, handelingen of uitwerpselen beschrijven. Elke dag worden bovendien nieuwe scheldwoorden en uitdrukkingen uitgevonden", zo redeneerde het hof. En dus zal de federale telecomcommmissie die op het naleven van de regels toeziet, de 'bliepregels' gaan onderzoeken.

Reageren