Amsterdam mediastad nummer 1?

Plotseling lijkt het erop dat Amsterdam de strijd met Hilversum aangaat voor de titel van 'mediastad'. Steeds meer omroepen en zenders maken, of overwegen, de overstap naar de hoofdstad. Nu wordt zelfs rondgekeken voor de locatie van een compleet nieuw hoofdstedelijk mediapark.

Jim Reerink, oud-directeur van projectontwikkelaar TCN (het bedrijf dat eigenaar is van het Mediapark in Hilversum), is benaderd om plannen voor een Amsterdams mediapark uit te werken. Hij bekijkt op dit moment locaties en panden in Amsterdam.

Amsterdamse groei
Echt verwonderlijk is die stap niet. Amsterdam groeit de laatste jaren harder als tv-stad dan Hilversum. Uit cijfers die Het Parool noemt, blijkt dat het aantal werknemers in de mediasector in Amsterdam tussen 2000 en 2008 met zeven procent groeide. Ter vergelijking: de werkgelegenheid in Hilversum groeide in die jaren simpelweg niet.

De hoofdstad telt nu ook meer mediabedrijven dan Hilversum. De afgelopen jaren zijn onder andere SBS, AVRO, Endemol en MTV naar Amsterdam getrokken. Bladenmaker VNU verhuist maandag, de AVRO maakt plannen en ook verschillende andere omroepen als de VPRO en BNN zouden al eens plannen bekeken hebben.

Reageren