André Rieu In Zuid-Afrika

De (inter)nationale pers kwam de afgelopen twee decennia superlatieven tekort om de successtory van André Rieu te beschrijven. De aanloop naar zijn optredens in Zuid-Afrika, waarover deze realityserie gaat, is daar getuige van.

De vioolvirtuoos was vorig jaar de best verkopende, mannelijke artiest ter wereld (opbrengsten: 36 miljoen euro), mocht al voor de Nederlandse én de Britse koningin optreden en heeft in 2010 jaar weer vele concerten in het buitenland gepland.

Vliegende miljoenen
Maar achter de schermen ging het helemaal niet zo goed als iedereen dacht. Hij stond anderhalf jaar geleden, vlak voor zijn grootse concerten in Australië, op de rand van een faillissement.

"We hebben het kasteel van Schönbrunn laten nabouwen. Voor de concerten in Australië vlogen we het ballet uit Wenen over, zes Lippizaner paarden, een gouden koets, we hebben fonteinen gebouwd. Op een gegeven moment moesten we nog een extra kasteel bouwen, omdat we de boel niet snel genoeg van de ene kant van Australië naar de andere konden brengen", zegt Rieu in De Telegraaf.

"De miljoenen vlogen de deur uit. Ik voelde wel dat we financieel over een grens gingen. Maar ik ben een perfectionist: ik wil dromen verwezenlijken en mensen ademloos achterlaten."

Kastelen te over
Rieu moest praten als Brugman, maar heeft uiteindelijk een kapitaal losgepeuterd bij de bank en sponsoren. "We zijn achttien maanden verder en staan bijna quitte. Het had een drama kunnen worden, maar het is uitstekend afgelopen. Ik ben er best een beetje trots op. En nu onderhandelen we over een grote tournee door Amerika, waar we met de Schönbrunn-kastelen terechtkunnen. Die zijn nu al gebouwd, hè?"

Reageren