Andy Rooney (92) gaat met pensioen

De naam Andy Rooney zal in Nederland weinig belletjes doen rinkelen. In Amerika is hij echter al decennialang een begrip. Deze week kondigde de 92-jarige Andy zijn pensioen aan.

In Amerika is het wekelijkse documentaireprogramma 60 minutes al meer dan veertig jaar een kijkcijfer hit.

Elke zondagavond presenteert het programma onthullende reportages en achtergronden, van politieke schandalen en sociale misstanden tot portretten van beroemdheden.  

Andy over alles
Hoe uiteenlopend de onderwerpen in 60 minutes ook zijn, al meer dan drie decennia wordt iedere aflevering afgesloten door Andy Rooney die een paar minuten mag praten over wat hem zoal opvalt.

Zijn eerste tv-column stamt uit 1979 en sindsdien heeft hij mini-spreekbeurten gehouden die wisselden van commentaar op allerdaagse eigenaardigheden zoals het nut van de plastic uiteinden van schoenveters tot de nutteloosheid van 'handige' keukenhulpjes die alleen maar ruimte in de keukenlades innemen. 

Maar hij kwam ook geregeld scherp uit de hoek met venijnige monologen over oorlog, armoede, depressie en de waanzin van het ontkennen van de holocaust. Op zondag 2 oktober spreekt hij zijn laatste reguliere column uit.

Geschiedenis
Andy werd in 1919 geboren en verdiende zijn sporen als journalist tijdens de Tweede Oorlog toen hij als verslaggever mee vloog met Britse en Amerikaanse piloten die bombardementen boven Duitsland uitvoerden. Rooney schreef vol vuur over zijn gebeurtenissen. Zijn schrijfstijl viel dermate op dat hij er een baantje aan overhield bij de Amerikaanse zender CBS. Vanuit daar ontwikkelde Andy zich tot interviewer, producent én essayist.

Parodie
Door zijn eigenzinnige, vaak humeurige verschijning en opmerkelijke uiterlijk is Andy al sinds jaar en dag een dankbaar onderwerp voor online grappenmakers. Zo is de laatste jaren op Youtube het Andy Rooney spel erg populair. De regels zijn simpel: Plak de eerste en laatste zin van Andy's bijdrage aan elkaar en post het vaak hilarische eindresultaat online.

Het raakt Rooney amper, hij vindt zichzelf terecht een mopperpot met een kort lontje. Komiek Sacha Baron Cohen probeerde als zijn niet al te snuggere alterego Ali G een interview te houden met Andy. Rooney werd Ali al snel beu, zo blijkt uit onderstaande video.

 

Reageren