Andy Rooney (92) gestorven

6 november 2011 11:20 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De bekende Amerikaanse tv-columnist Andy Rooney is op 92-jarige leeftijd overleden. Hij was een maand met pensioen.

Andy Rooney werd in 1919 geboren en was er als kind al van overtuigd dat hij schrijver wilde worden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij actief voor de Amerikaanse legerkrant de Stars & Stripes. Als verslaggever vloog hij mee met bommenwerpers boven Duitsland en was hij te vinden op de stranden van Normandie tijdens D-Day.

Na de oorlog besloot hij zich toe te leggen op het schrijven van comedy. Eerst voor radio, maar al snel ook voor de eerste televisieprogramma's in de jaren veertig en vijftig.

Andy kwam pas zelf op de buis in 1978, toen het populaire CBS-reportageprogramma 60 minutes iemand zocht die de wekelijkse uitzending op gepaste wijze kon afsluiten. Daaruit ontstond de tv-column A few minutes with Andy Rooney, waarin Andy zich openlijk verwonderde en ergerde aan zo'n beetje alles en iedereen. 

Naar eigen zeggen was Andy nooit een tv-persoonlijkheid, slechts "een schrijver die ook op televisie komt". Met die insteek bleef hij ook actief als schrijvend journalist naast zijn bijdrages aan 60 minutes. Hij schreef jarenlang columns in kranten en heeft vijftien boeken op zijn naam staan.

Begin oktober kondigde CBS aan dat Andy op 92-jarige leeftijd met pensioen ging, maar altijd welkom was bijdrages te leveren aan het programma. Het is er nooit van gekomen.

Andy werd 25 oktober opgenomen in een ziekenhuis in New York. Daar overleed hij vrijdag 4 november aan de gevolgen van complicaties na een niet bekend gemaakte operatie. 

Andy's laatste 60 minutes-bijdrage is hier te zien.

Meer over