Angela en Stacey over de finale

Lisa, Rachel en Jamal hebben alles gegeven om morgen (zaterdag) in de finale van X-Factor te kunnen staan. Het zijn talentvolle artiesten, maar zonder hun coaches waren ze vast niet zo ver gekomen! Daarom is het ook voor de juryleden een spannende week. Wij vroegen Angela Groothuizen en Stacey Rookhuizen wat zij van de finale verwachten.

ANGELA GROOTHUIZEN

Blij dat Rachel in de finale staat?

"Heel blij. Het is ook absoluut verdiend."

Rachel hoorde natuurlijk vanaf het begin wel bij de favorieten…

"Daar zit wat in. Tussen Rachel en Lisa is het eigenlijk constant opgegaan."

Heb je daar een verklaring voor?

"We hebben gedacht: wat kan Lisa? Lisa is een dijk van een zangeres met een krachtig stemgeluid, maar laat haar twee passen zetten en ze is buiten adem. Het is niet echt een grote persoonlijkheid die danst en zingt. Daarom wilde ik bij Rachel het tegenovergestelde laten zien. Dansen en gevarieerde liedjes zingen, zoals rock, country, pop, ballads: alles! En Rachel heeft laten zien dat ze dat moeiteloos beheerst."

Wat vind je ervan dat het volgens sommigen soms meer een jury battle was dan dat het om de kandidaten ging?

"Maar dat is het ook! Die jury battle is juist onderdeel van het programma. Maar het moet uiteindelijk wel om de kandidaten blijven gaan, we hebben hen volgens mij ook altijd voorop gesteld."

Maar er zijn soms harde woorden gevallen, dat kun je niet ontkennen.

"Ja, ik ben ook een paar keer heel kwaad op ze geweest, maar dat hoort er nou eenmaal een beetje bij. Toch waren we het als jury vaker wél eens, hoor. Toen we bij de halve finale bij elkaar zaten, zeiden we tegen elkaar: 'Dit zijn de laatste zes kandidaten. Dat de beste drie mogen doorgaan'. Maar ik geloof dat we allemaal vonden dat Lisa en Rachel sowieso in de finale thuishoren."

(Rachel, die bij het interview zit, kijkt Angela verbaasd aan): "Echt? Phew, wat is dat fijn om te horen, zeg! Dat wist ik helemaal niet."

Angela: "Ja, daar waren we het unaniem over eens. Ik had het zelf bijvoorbeeld ontzettend vervelend gevonden als Lisa was afgevallen. Dan had ik gedacht: wat is dit nou nog voor een wedstrijd?"

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

STACEY ROOKHUIZEN

Als je de eindstand van zaterdag zou moeten voorspellen, hoe ziet die er dan uit?

"1. Jamal. 2. Lisa. 3. Rachel."

Kun je dat toelichten?

"Nee (lacht)."

Maar is het een gevoel, waarom denk je dat?

"Ja, het is gewoon een gevoel. Afgelopen vrijdag moest ik ook voorspellen wie er naar de finale ging. En ik had gelijk. Maar het kan in de finale natuurlijk ook totaal anders lopen. Het publiek stemt, wij hebben niets meer te zeggen."

Wat vind je ervan dat het volgens sommigen vaak meer om de jury leek te gaan dan de kandidaten?

"Niet mee eens. Dat is het hele format van X-Factor. Ik bedoel, het is een talentenjacht waaraan vier juryleden meewerken en die gaan de strijd met elkaar aan. Het was vanaf dag één duidelijk dat het een spelletje is enne… nou, die opzet is geslaagd."

Voor de camera's zijn jullie best hard tegen elkaar. Hoe is dat achter de schermen?

"Dat valt allemaal best mee."

Ook als jouw kandidaat net is weggestuurd?

"Dan ben ik wel even verdrietig. En toen Eric Rev 'n Ros kwijtraakte, was hij ook best chagrijnig. Maar ik net zo goed toen Luigiano en Laurens werden weggestemd. En Angela en Gordon ook. Je raakt aan die mensen gehecht, omdat je nauw met ze samenwerkt. Maar we vangen elkaar wel op, hoor. Met zijn vieren staan we heel sterk. Het is niet zo dat er twee kampen zijn ontstaan, het is gewoon heel leuk."

Vraag, van Televizier.nl-lid Jan Smit: hoe zou je reageren als er volgende keer een Susan Boyle binnenwandelt?

"Ongeveer hetzelfde als mijn Britse collega's, denk ik. Maar het is fantastisch hoe het met Susan Boyle is gegaan, al vind ik dat kleine jongetje die Michael Jackson nadeed (Shaheen, red.) eigenlijk nog veel beter. Die was echt waanzinnig."

Het lijkt wel of daar geen einde aan het talent lijkt te komen, vind je ook niet?

"Ja, maar Britain's got talent is een heel ander programma. Hier moeten kandidaten minimaal vijftien jaar oud zijn, terwijl daaraan iedereen kan meedoen. En wij zoeken iemand met de 'X-Factor', dat is toch iets anders dan puur zangtalent alleen."

Extra:
-->
Lees ook hoe Lisa, Jamal en Rachel zich voorbereiden op de finale: X-Factor: ze zijn er klaar voor!
--> Natuurlijk is Televizier.nl ook bij de finale aanwezig. Zondag lees je hier een exclusief verslag!
--> Meer lezen over X-Factor? Ga naar X-Factor artikelen.
--> Praat ook mee op het X-Factor Forum!

Stemmen:
Je kunt nu al je stem uitbrengen op je favoriet:

  • Voor Jamal bel je 0909-1301 of sms JAMAL naar 3131.
  • Voor Rachel bel je 0909-1302 of sms RACHEL naar 3131.
  • Voor Lisa bel je 0909-1303 of sms LISA naar 3131.

Reageren