Angelina Jolie laat borsten weghalen om kanker te voorkomen

Angelina Jolie heeft haar borsten preventief laten verwijderen om de kans op kanker te verkleinen. De actrice heeft het lang geheim gehouden, 27 april was haar ‘natuurlijke’ boezem al verdwenen.

In The New York Times schreef Angelina Jolie een groot stuk over haar ingreep. “Het is niet makkelijk om te vertellen, maar ik ben heel blij dat ik het gedaan heb. Mijn kans op het ontwikkelen van borstkanker is gedaald van 87 procent tot minder dan 5 procent. Ik kan mijn kinderen vertellen dat ze niet hoeven te vrezen dat ze me zullen verliezen aan borstkanker.”

De moeder van Angelina Jolie

De moeder van Angelina overleed op 56-jarige leeftijd na een 10 jaar durend gevecht tegen kanker. Angelina Jolie schrijft dat haar moeder alleen haar eerste kindje heeft kunnen zien en dat vindt ze verschrikkelijk. “Mijn andere kinderen zullen nooit de kans krijgen om haar te leren kennen, en te zien hoe lief, warm en charmant ze was”, aldus Jolie.

It runs in the family

Ook legt ze uit dat ze zelf ook drager is van het BRCA1-gen, waardoor ze 87 procent kans op borstkanker en 50 procent op eierstokkanker heeft. Ze liet zich behandelen in het Pink Lotus Breast Center en dat duurde maar liefst 3 maanden. Op 27 april was de ingreep helemaal klaar, toen liet ze namelijk implantaten plaatsen. De actrice schrijft dat ze tijdens die 3 maanden ook nog gedeeltelijk aan het werk was.

Steun van het gezin

Haar kinderen merken niks van de operatie. “Ik ben nog altijd hun moeder, dezelfde als ik altijd was. Ze weten nu dat dat ik alles zou doen om zo lang mogelijk bij hen te kunnen zijn.” Ook bleek haar partner Brad Pitt een liefdevolle echtgenoot te zijn, hij week geen moment van haar zijde. "We wisten dat dit het beste was om te doen voor ons gezin en het heeft ons dichter bij elkaar gebracht".

Geen geheimhouding meer

Jolie heeft er expres voor gekozen om het verhaal niet geheim te houden. “Er zijn veel vrouwen die niet weten dat zij mogelijk moeten leven in de schaduw van kanker. Het is mijn hoop dat ook zij hun genen kunnen laten testen, en als ze een hoog risico op kanker hebben, zullen deze vrouwen nu weten dat er diverse mogelijkheden zijn om te overleven.”

Reageren