Annemarie: 'Je lot heb je zelf in de hand'

Annemarie van Gaal (47) helpt nog één gezin in de voorlopig laatste aflevering van Een dubbeltje op zijn kant.

Kennen de meeste deelnemers je nog van het investeringsprogramma Dragon’s den?

"Iedereen kent mijn geschiedenis. Ik heb ook extreme armoede gekend en kreeg het niet op een zilveren schaaltje aangereikt. Mensen kijken tegen me op, maar op een inspirerende manier. Ik ben ook niet betweterig. We moeten het samen doen; dat beseffen de deelnemers ook."

Je hebt het vroeger niet breed gehad, en je hebt keihard gewerkt om te komen waar je nu bent. Begrijp je de soms afwachtende houding van de deelnemers?

"Ja. Ik voel wat zij voelen. Ik voel hun machteloosheid, heb compassie voor deze mensen. Maar als geen ander weet ik dat er altijd een uitweg is. Je moet een plan maken en erachter komen wat je wilt. Met inzet en inzicht lukt het. Ik weet dat het zwaar is, maar kan ook heel hard zijn."

"Soms steken mensen de kop in het zand. Ze denken: dit waait wel over. Of ze hopen dat drastische maatregelen niet nodig zijn. Dan moet ik echt doorduwen en heel hard zijn. als je zó in de problemen zit, moet je offers brengen. Dus stoppen met roken. Als je de auto sporadisch gebruikt, moet je die ook wegdoen."

"En ik weet dat het niet fi jn is om fulltime te werken als je kleine kinderen hebt. Maar als je, wat veel vrouwen doen, maar tien uur per week werkt, moet je echt fulltime aan de slag. Je moet hard zijn, maar ik weet hoe fijn het is als je uit de zorgen bent."

Had je dit werk ook kunnen doen als je niet die armoede had gekend?

"Ik doe dit niet voor het geld; ik ambieer ook geen tv-carrière. Ik doe dit programma met een missie. Ik hoop dat gezinnen inzien dat je je lot zelf in de hand hebt. Ik denk nu zelfs na over wat ik concreet nog kan doen om mensen in Nederland te helpen. Lobbyen bijvoorbeeld, desnoods bij de politiek. als ik mijn doel maar bereik."

Neem je de verhalen mee naar huis?

"Ik denk thuis wel: hoe kan ik nog iets voor ze doen? als ik over een gezin praat, weet ik ook alles van ze. Van wat hij tegen haar heeft gezegd tot wat ze netto binnenkrijgen. Met hart en ziel ben ik bij ze betrokken. Er zijn ook mensen die me nu nog per mail om raad vragen en dat geef ik ook zo veel en zo oprecht mogelijk."

Heb je nog advies voor Nederlanders die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen?

"Het belangrijkste is: krijg inzicht in je financiën. Koop een kasboekje en houd alle aankopen bij. Maak een overzicht van je schulden, kijk naar de rente. Dan krijg je weer inzicht in het probleem. Ik ben nu bezig om een boek te schrijven met adviezen voor een onbezorgd financieel leven. Het komt in november uit, en is dus een praktisch en leuk cadeau met de feestdagen!"

Reageren