Antonie Kamerling deed al eerder zelfmoordpoging

De manische-depressieve Antonie Kamerling, die in oktober 2010 zelfmoord pleegde, heeft twee weken voor zijn dood ook al geprobeerd zichzelf van het leven te beroven. Dat vertelt zijn weduwe Isa Hoes in een openhartig interview in het tijdschrift Kek Mama.

"Hij kwam 's avonds thuis en vertelde wat hij had gedaan", aldus Isa. "Ik schrok, maar we werden er samen ook een beetje lacherig van. Er kwamen zoveel emoties boven: angst, boosheid, verbazing. Uiteindelijk hebben we een fles wijn opengetrokken en urenlang gepraat."

Manisch-depressief

Na deze zelfmoordpoging heeft Antonie volgens Isa nog geprobeerd hulp te zoeken, maar het was eigenlijk al te laat. De diagnose manisch-depressief is pas vlak voor zijn dood vastgesteld. "Mensen denken soms dat hij altijd depressief is geweest, maar dat is niet zo. De depressieve buien zijn er langzaam ingeslopen."

Draad oppakken

Inmiddels probeert Isa de draad weer op te pakken. Met haar en kinderen Merlijn en Vlinder gaat het naar omstandigheden goed. "Ik doe mijn best om er wat van te maken. Voor mezelf en voor de kinderen."

Maar het verdriet is er altijd. "Soms is dat moeilijk, dan kan ik niets anders dan huilen. Omdat ik hem mis en omdat ik een leven leid waar ik niet zelf voor heb gekozen."

Reageren