Archeologen boos op Tussen Kunst & Kitsch

29 maart 2013 11:46 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Archeologen zijn woedend op Tussen Kunst & Kitsch. Het Nederland 1-programma zou het illegaal schatgraven stimuleren. Schatgraverij wordt hier verheerlijkt", briest een archeoloog.

Alle ophef is ontstaan toen een man een Romeins kannetje uit de 1ste eeuw liet taxeren. Het kannetje had hij 10 jaar geleden zelf opgegraven nadat hij erop uit was gegaan met een metaaldetector. “Ze waren daar aan het graven en het leek mij een interessant gebied om eens een gokje wagen,'” vertelde hij presentatrice Nelleke van der Krogt. Het kannetje bleek uiteindelijk 10.000 euro waard, de archeologen zijn boos want de man had de vondst moeten melden bij de archeologische dienst.

Tussen Kunst & Kitsch zet illegale schatgravers in het zonnetje

Tussen Kunst en Kitsch heeft er al jaren een handje van mensen die toevallig iets hebben gevonden in het zonnetje te zetten. Daarbij gaan ze volledig voorbij aan de achtergrond van de vondst”, zegt archeoloog Michiel Bartels in het AD. “Als iemand toevallig iets op de plank heeft liggen, is dat natuurlijk geen probleem. Maar we weten dat veel mensen te kwader trouw zijn en op plekken gaan speuren waar ze niets te zoeken hebben, bijvoorbeeld omdat wij er met opgravingen bezig zijn. Door zulke bodemvondsten te prijzen, wordt schatgraverij alleen maar verheerlijkt.”

80 archeologen zijn boos

Een groepje van 80 archeologen willen nu dat het programma actie onderneemt tegen graafgrage types. “Tussen Kunst en Kitsch moet veel beter onderzoeken waar een vondst vandaan komt. Dat doen ze al jarenlang veel te weinig. Wij hebben al vaak goede bekenden van ons voorbij zien komen die met hun vondsten kunnen pronken. Het liefst willen we dat er in de uitzendingen helemaal geen aandacht wordt besteed aan bodemschatten.”

Tussen Kunst & Kitsch-archeologe reageert

Tussen Kunst & Kitsch-expert Mieke Zilverberg vindt de ophef wat overdreven: “Ik doe altijd een gedegen voorselectie. Daarin vraag ik naar de herkomst en of het is aangemeld bij de gemeente. Als het verhaal deugt, kunnen we het brengen”, aldus de archeologe. “Het verhaal van de man met het kannetje klopte, meer kan ik er niet aan doen”, gaat ze verder. “Ik wijs de kandidaten er vaak genoeg op dat ze zich aan de regels moeten houden, maar ik ben geen politieagent!”.

Meer over