Arie: 'Ik twijfelde of ik terug moest gaan'

Na het debacle van de naaktreportage in L'Homo is EO-coryfee Arie Boomsma (35) na drie maanden straf weer in genade genomen door zijn werkgever. Arie's programma 40 dagen zonder seks loopt alweer op zijn einde (dinsdag is de laatste aflevering te zien). Hoogste tijd om de balans op te maken met deze rebel binnen het evangelie.

Door Jeroen Mei

Hoe kijk je terug op de afgelopen periode?

"Het was een emotionele rollercoaster waarin ik heen en weer geslingerd werd tussen tegenstrijdige emoties. Wat ik heel moeilijk vond, is dat ik me drie jaar heb ingezet om een positieve bijdrage te leveren aan de beeldvorming rond de EO."

"Vervolgens word ik geschorst en levert mij dat weliswaar veel bijval op, maar pakt het negatief uit voor het beeld over de EO. En het is wel iets dat ik zelf veroorzaakt heb. Al met al allemaal heel dubbel dus."

Je wilde een positief signaal over homoseksualiteit geven, en vervolgens word je geschorst. Wilde je nog wel bij die omroep blijven?

"Ik heb er inderdaad aan getwijfeld of ik wel terug moest gaan naar de EO. Mijn angst was dat deze sanctie symbool stond voor een swing richting de conservatieve hoek binnen de EO en haar achterban. En dat het misschien betekende dat ik in de toekomst geen grote thema's meer kon oppakken in mijn programma's."

"Thema's als homoseksualiteit, jeugd en seks en drugs en zingeving en de dialoog met de islam. Want daar wil ik spannende programma's over maken. Intussen weet ik dat ik dit kan blijven doen, waarop ik dus ook met behoud van geloofwaardigheid kon blijven. Door veel en intensief te praten zijn we er uit gekomen."

Welke steun heb je gehad aan je geloof tijdens je afwezigheid?

"Ik probeer een paar keer per dag te bidden. En alle stappen die ik zet in mijn leven leg ik in gebed voor aan God. Dat heb ik met mijn beslissing om mee te werken aan de L'Homo (de gewraakte special van de Linda., red.) ook gedaan. Dus als ik naar mezelf, mijn omgeving en God kan verantwoorden waarom ik doe wat ik doe, dan maakt kritiek of commotie niet meer zoveel uit."

Schuilt er een rebel in jou?

"Ja, van jongs af aan al. Ik heb altijd heel veel moeite met autoriteit gehad. Als ik het gevoel heb dat ik teveel een bepaalde kant op geduwd of gekneed word, dan is mijn eerste reactie onmiddellijk om daar heel hard tegen in te gaan."

"Wel heb ik door de jaren heen geleerd om daar iets politieker in te zijn, maar af en toe laat ik de teugels vieren. Zoals nu, ik heb de afspraak dat ik dingen zou overleggen aan mijn laars gelapt."

40 dagen zonder seks gaat behoorlijk expliciet over jongeren en seks. Niet echt een EO programma...

"Niet als je alleen naar de vorm kijkt. Maar het is een programma over liefde en trouw. In een aflevering zegt een jongen dat hij meedeed omdat hij weer wilde voelen wat het betekent om verliefd te zijn, of om exclusief voor iemand te kiezen. Dat soort geluiden keren regelmatig terug."

"Wat we willen bereiken is dat mensen gaan nadenken over de rol die seks speelt in hun leven en dat ze nadenken over het kader waarbinnen dat zich afspeelt. En ik ben inderdaad een pleitbezorger van liefde. Zelfs in mijn onbezonnen periode vond ik al dat seks met iemand een grote stap moet zijn."

De laatste vraag: het verhaal gaat dat jij zelf maar met één vrouw in je leven naar bed bent geweest, namelijk je huidige vriendin?

"Ja dat klopt. Dat is geen marketingpraatje, haha. En het verhaal dat we gaan trouwen klopt ook. Alleen wanneer, dat zeggen we nog niet."

Reageren