Arie Boomsma start in januari met Uit de Kast

Arie Boomsma start in januari met het programma Uit de Kast, waarin hij jonge homo's en lesbiennes volgt bij hun coming-out. Dat dergelijke programma's nodig zijn bewijst de documentaire Help! Een Homo in de Klas die Human maandag 13 december op Nederland 2 uitzendt.

"Goede voorlichting over homoseksualiteit op scholen is van belang", meldt de omroep. Het geweld tegen homo’s neemt namelijk toe. Het aantal incidenten is gestegen van 380 in 2008 naar 429 vorig jaar.

Realiteit
In het onderwijs is homoseksualiteit echter een gevoelig onderwerp. Dat maakt de als 'heftig en schokkend' ontvangen documentaire Help! Een Homo in de Klas duidelijk. In de film van Doesjka van Hoogdalem en Claudia van Deudekom worden enkele voorlichters van het COC een jaar lang gevolgd en is te zien hoe middelbare scholieren denken over homoseksualiteit.

Niet op alle scholen is de sfeer rond homoseksualiteit negatief. Dat blijkt uit het verhaal van Neddo Siebum. De zesdejaars leerling van het Vossius Gymnasium in Amsterdam is homoseksueel en op zijn school de oprichter van de Gay Straight Alliance.

Veilige omgeving
Dat is een groep leerlingen die samen hebben besloten dat ze een veilige omgeving willen creëren voor iedereen in school, ook voor homo’s, lesbo’s en biseksuelen. Met resultaat: Het heeft erin geresulteerd dat er nu zeven leerlingen uit de kast zijn, die compleet geaccepteerd en een stuk gelukkiger zijn dan voorheen, aldus Siebum.

Reageren