As the world turns stopt

De Amerikaanse tv-zender CBS heeft dinsdag bekendgemaakt te zullen gaan stoppen met As the world turns (ATWT). Dalende kijkcijfers en teruglopende inkomsten zijn een van de langstlopende soaps van de televisie uiteindelijk fataal geworden.

CBS wil de zendtijd van ATWT gebruiken om een ander programma uit te gaan zenden; iets waar hopelijk meer geld mee verdiend kan worden en dat goedkoper is om te produceren. De laatste Amerikaanse uitzending over de inwoners van het stadje Oakdale is in september 2010 te zien.

Succesverhaal
ATWT ging op 2 april 1956 van start als een half uur durende live tv-soap. Dat was vrij uniek in die tijd. Van 1959 tot 1971 was As the world turns het best gewaardeerde programma van de Amerikaanse dag-tv. Vanaf 1967 werd het programma geheel in kleur uitgezonden.

Successen
Alle successen op een rij leverde deze soap als eerste zelfs een eigen spin-off op: Our private world. Vanaf 1975 werd ATWT als een uurdurend programma uitgezonden.


Balans
Na 54 jaar kan de balans worden opgemaakt: de soap kreeg maar liefst 58 Daytime Emmy Awards. Een hele lijst grote Hollywoodsterren begon hun loopbaan in Oakdale, onder wie James Earl Jones, Julianne Moore, Parker Posey, Meg Ryan en vele anderen. Maar dat alles mocht dit jaar niet baten: dalende kijkcijfers én inkomsten hebben het programma alsnog de das om gedaan.

Gezelschap
ATWT is niet het enige slachtoffer. Eerder haalde CBS de soap Guiding Light uit de lucht. In 1952 kwam die soap voor het eerst op de buis.

In Nederland werd de soap Goudkust jaren geleden al stopgezet en voor Onderweg naar morgen zal volgend jaar zomer het doek vallen.

Overige soaps
Zodra ATWT stopt, kent Amerika nog maar twee grote soaps: The Bold and the Beautiful en The Young and the Restless. In Nederland blijft Goede tijden, slechte tijden als enige over. Wel kunnen we hier natuurlijk ook nog steeds kijken naar The bold.

Nederland
Wat ATWT betreft loopt Nederland ongeveer anderhalf jaar achter, dus de fans kunnen hier nog iets langer van de serie genieten. De soap is op RTL 4 te zien, meer info vind je in de tv-gids.

Reageren