Atletiek en 2 x voetbal

Het wordt een uiterst sportieve zondag, zo op de bank voor de buis. Te beginnen met atletiek in de Golden League Berlijn, de eerste van zes Europese wedstrijden (Berlijn, Oslo, rome, Parijs, Zürich en Brussel) dit jaar.

Om de atleten te stimuleren beter hun best te doen, wordt er altijd rijkelijk met dollars gestrooid op de Golden League-wedstrijden. Behalve de reguliere startgelden valt er een jackpot te winnen van 1 miljoen dollar. Daarvoor moeten de atleten wel eerste worden in hun discipline in alle zes de Golden League-wedstrijden.

Op jacht
Twee atleten die al hebben laten weten op jacht te gaan naar het miljoen door aan alle wedstrijden mee te doen, zijn de Russische polsstokhoogspringster Yelena Isinbayeva en de 5000 en 10.000 meter loopster Kenenisa Bekele uit Ethiopië.

Confederations Cup
Beiden wonnen een gouden medaille op de Olympische spelen in Peking. Om deze voetballoze zomer nog enigszins draaglijk te maken wordt van 14 tot 27 juni de Confederations Cup gehouden. Het is geen prestigieus toernooi en Nederland mag ook al niet meedoen, maar het is tenminste iets.

Kampioenen
Aan de Confederations Cup doen de kampioenen van de zes regionale voetbalbonden mee plus de wereldkampioen en het organiserende land. Het toernooi wordt elke vier jaar gehouden in het land dat het volgende WK organiseert, in dit geval dus Zuid-Afrika.

Gekwalificeerde landen
De gekwalificeerde landen zijn Brazilië (winnaar Copa Amerika), Verenigde staten, (winnaar van de CONCACAF Gold Cup), Irak (winnaar Afrika Cup 2007), Egypte (winnaar Afrika Cup 2008), Nieuw-Zeeland (winnaar van de Oceania Nations Cup), Italië (Wereldkampioen), Spanje (Europees Kampioen) en gastland Zuid-Afrika.

Sterkste selectie?
Het is nog wel even de vraag of alle landen met hun sterkste selectie op de proppen komen. De profs klagen ook zonder Confederations Cup als steen en been over overbelasting.

Sambaballers
In 2005 kwam regerend kampioen Brazilië wel met de beste sambaballers naar Duitsland en speelde het iedereen met mooi voetbal van de mat. De NOS hoopt duidelijk op een herhaling van dat scenario, want ze is niet zuinig met zendtijd.

Live
Elke wedstrijd ('s middags om 15.50 uur op Ned. 1 en 's avonds 20.20 op Ned. 3) wordt live uitgezonden. De eerste wedstrijd wordt vanmiddag in Johannesburg gespeeld en gaat tussen Zuid-Afrika en Irak. Vanavond staat Nieuw-Zeeland - Spanje op het programma.

Reageren