AVRO en TROS willen fuseren

6 mei 2011 12:07 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Het hing al enige tijd in de lucht, maar nu is de kogel door de kerk: de AVRO en de TROS willen fuseren. De omroepen maakten hun plannen vandaag bekend in een persconferentie.

De voorgenomen fusie is ingegeven door de 'draconische' bezuinigingen bij de publieke omroep. Het kabinet wil 200 miljoen bezuinigen op de NPO en vindt dat de macht van de omroepen kleiner moet worden. Het aantal spelers zou moeten worden teruggebracht tot maximaal acht.

Overbrugbare verschillen
De AVRO en de TROS leggen nu de basis voor de grootste publieke omroep van Nederland. Peter Kuipers, directeur van de TROS, zegt dat er veel overeenkomsten zijn tussen beide omroepen. "Natuurlijk zijn er ook veel verschillen, maar die zijn niet onoverbrugbaar." De omroepen benadrukken dat de merken TROS en AVRO voorlopig blijven bestaan.

Den Haag
De AVRO was ook in gesprek met de VPRO, maar die laatste omroep koos er uiteindelijk voor zijn eigen koers te varen. De TROS en de AVRO leggen de bal nu bij de overheid. "De fusie kan alleen worden gerealiseerd als Den Haag dit mogelijk maakt." De Mediawet moet worden aangepast om fusies van omroepverenigingen mogelijk te maken. Mocht Den Haag de omroepen niet tegemoet wil komen, dan gaat de fusie niet door.

Meer over