AVRO steekt stokje voor sketch met Allah in Neonletters

Gisteren werd de eerste aflevering van het satirische programma Neonletters uitgezonden. Naar nu blijkt heeft de AVRO een sketch uit het programma laten halen omdat 'het de potentie had om mensen te kwetsen'. Dat meldt het AD.

 

In de bewuste scène namen Jeroen en Dennis het als God en Allah tegen elkaar op in een boksring als symbool voor de onenigheid tussen de godsdiensten. Allah zou niet herkenbaar in beeld komen omdat hij niet afgebeeld mag worden. Maar de AVRO durfde de grap niet aan.

Opschudding
Na lang overleg met Jeroen en Dennis bepaalde de AVRO dat de scène niet leuk genoeg was voor de opschudding die hij zou kunnen veroorzaken bij een deel van de bevolking. De AVRO zegt dat het 'geen kijkers wil kwetsen'. Dennis van de Ven laat weten dat hij het jammer vindt maar dat hij zich wel kan vinden in de beslissing.

25 minuten
Een woordvoerder van de AVRO zegt in een commentaar in het NRC dat het religieuze aspect van de scène niet de hoofdreden was om de scène niet uit te zenden. „Van de Ven vertelde het AD in een interview over de bewuste scène, dat ze daarmee bezig waren. Het AD heeft vervolgens ten onrechte aangenomen dat hij met zekerheid uitgezonden zou worden. Toen hij gisteravond niet langskwam, schreven ze dat hij ‘op het laatste moment’ geschrapt was. Dat is niet zo, de scène haalde het gewoon niet. Het gebeurt wel vaker dat een sketch de uitzending niet haalt, omdat het niet grappig genoeg is en we maar 25 minuten hebben.”

Gescrambelde Allah
Toch was de inhoud niet geheel onbelangrijk: „Die telde mee. Volgens de Islam is het verboden om Allah af te beelden. Om dat te ondervangen werden verschillende versies gemaakt. In een daarvan was Allah gescrambled. Maar daardoor was het niet meer grappig. Als je een precair onderwerp aansnijdt, moet het leuk zijn en dat was het niet meer.” Of het zo is dat de AVRO altijd bepaalt welke grap leuk genoeg is om uit te zenden in Neonletters zegt de woordvoerder niet.

 

 

 

 

Reageren