Babette van Veen over De Schat Van De Oranje

Babette van Veen is al drie weken op zoek naar een schat in ‘De Schat Van De Oranje’. En dat is haar niet in de koude kleren gaan zitten.

Ging je voor het avontuur of voor de hoofdprijs van 35.000 euro?
„Het avontuur. Ik had toch nooit verwacht dat ik zou winnen. En het is natuurlijk een leuke klus. Maar ik heb er wel een tijdje over moeten nadenken. Ik ben geen avonturier en ben ook nooit ­langer dan drie nachten bij m’n kinderen weggeweest. Hiervoor zou ik maximaal een maand weg kunnen zijn. Alleen de heenreis duurde al twee dagen; normaal vind ik kamperen al een heel gedoe. Aan de andere kant: het was werk en ik hou er wel van mijn grenzen op te zoeken. En die heb ik gevonden.” 

Was De Schat Van De Oranje zwaar?
„Op momenten wel. Gelukkig kon ik met een aantal mensen goed praten. Als je op een onbewoond eiland zit, is het heel belangrijk met wie je er zit, heb ik ontdekt. Voor sommige mensen ga je liever een rondje om. Wat eten betreft hield het niet over. Ik hou van veel eten en een goed glas wijn. Ik ben een bourgondiër. We kregen elke paar dagen wel een voorraad rijst, groente en fruit, maar net iets te weinig, zodat we toch de hele tijd trek hadden. We hadden een hengel waarvan het vishaakje al op dag 1 kapot ging. En dan ook nog elke dag een lastige proef. Die was soms fysiek, soms mentaal zwaar.” 

Wat voor type ben jij in een groep?
„Ik ben vrij makkelijk, kan mezelf voorhouden dat het is zoals het is. Ik mocht dus niet denken aan mijn lekkere bed thuis. Al met al heb ik m’n hoofd boven water gehouden en was ik een bindende factor in de groep, ik hield de boel bij elkaar. Mijn geluk was dat je zó’n cultuurschok beleeft, dat niets je herinnert aan het bestaan van je kinderen. Alleen ’s avonds dacht ik aan thuis. Maar ik heb genoten: ik vond het fijn om in de natuur te zijn, de zee was prachtig azuurblauw en het was heerlijk om in m’n hutje naar het geluid van de branding te luisteren.”

Hadden jullie een wc? 
„Ja, eentje in de jungle met bladeren om je kont af te vegen. Zit je daar en dan komt er ineens een varaan van anderhalve meter voorbij. Dan zit je echt midden in de natuur.”

Wat heb je over jezelf geleerd tijdens De Schat Van De Oranje?
„Dat ik veel meer aankan dan ik altijd dacht. Ik ben mentaal sterk en dat trok zich fysiek door. Dat was een overwinning op mezelf.”

Dit interview staat ook in Televizier 14 / 2012

 

Reageren