Backstage bij X Factor

Niet alleen de talenten werken wekelijks toe naar de liveshow van X Factor: achter de schermen zwoegt, zweet en repeteert een groot team om de show op vrijdagavond zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Wie zijn deze backstage-sterren en wat is hun rol bij de populaire talentenjacht?

Internetredactie
Ruud Hoefakker en Remco Stoppelenburg.
"Wij zorgen voor de inhoud van de website XFactor.nl. Tijdens de liveshows verzorgen we ook de 'backstage show', die Lieke van Lexmond presenteert en die via internet is te volgen. Via Twitter komen er ontzettend veel vragen binnen voor zowel de kandidaten als de juryleden. Wat ons opvalt, is dat kijkers best serieuze en inhoudelijke vragen stellen. Slechts af en toe komt er ook een bijzondere vraag of zelfs een huwelijksaanzoek voorbij."

Visagie
Viviënne, Connie, Sergio, Pascalle en Priscilla.
"Wij letten erop wat voor nummer een kandidaat gaat zingen. Bij een rocknummer mogen wij er best voor zorgen dat iemand er wat stoerder uitziet. Dat doen we dan door bijvoorbeeld een heftige smokey eye aan te zetten (waarbij de oogschaduw rondom het oog wordt aangebracht) of het haar strak naar achteren of juist omhoog te kammen. Alles gebeurt in samenspraak met de enthousiaste kandidaten en juryleden. X Factor is voor onze creativiteit een fantastisch programma, omdat we lekker mogen losgaan."

Redactie
Patrick Hink (eindredacteur), Patricia Brok (redactiecoördinator) en Marijke Bongaarts (uitvoerend producent).
Marijke: "Patrick schrijft onder andere alle teksten, houdt in de gaten of alle informatie wel in het programma zit en begeleidt de jury. Patricia is zowel de linker- als de rechterhand van Patrick. Met hen werk ik nauw samen. We lopen altijd een week voor op elke uitzending: van de liedjeskeuze, tot aan alle filmpjes tot aan het contact met de presentatie en jury. Ik ben zelf zowel budgettair als productioneel gezien eindverantwoordelijk voor het hele programma. Hoe stressvol het ook kan zijn: ik heb het leukste beroep van de wereld. Geen enkele uitzending is dezelfde en zelfs als ik denk dat het nóóit meer goed komt, komt het altijd goed. Inmiddels raak ik nergens meer van in paniek, want elke vrijdagavond wordt het uiteindelijk toch gewoon weer half twaalf. Aan de buitenkant lijk ik dus altijd heel kalm."

Servicemedewerker Hans
"Eerlijk is eerlijk: in vergelijking met andere shows wordt er weinig rotzooi gemaakt bij X Factor. De grootste troep moet trouwens nog komen, want bij finaleshows wordt er vaak met confetti gestrooid. Je mag één keer raden wie dat allemaal opruimt…"

Publieksopwarmer Jaco Kirchjunger
"Bij live televisie moet een show meteen stáán. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat het publiek in de juiste stemming is als Wendy en Martijn opkomen. Ik zie mezelf niet als een cabaretier, hoewel ik er wel van hou om grappen te maken. Ooit heb ik van Peter Jan Rens geleerd dat een publiek bij televisieprogramma’s de sfeer bepaalt. Ze moeten dus weten dat ze heel belangrijk zijn en zorgen dat een uitzending sprankelt."

Beveiliger Richard van Vught
"Met ons team van twaalf man beveiliging zorgen wij er, samen met drie brandwachten en zes gastvrouwen, voor dat alles rondom de uitzendingen voor iedereen zo veilig mogelijk verloopt. Wat voor ons het allerergste zou kunnen zijn? Een liveshow die - bedoeld of onbedoeld - wordt verstoord, of dat er iets ernstigs met iemand in de zaal gebeurt."

Styling
Wendy, Robin, Manon, Tamar, Lisa.
Manon Meijers: "X Factor is voor ons een grote klus. In het begin is het even zoeken naar wat bij iemand past, maar de laatste weken gaat dat vrij soepel. Adlicious is bijvoorbeeld een groep waarmee we best theatraal mogen uitpakken. Iemand als Tim heeft ook een duidelijke stijl. Bij hem kunnen we het jong en fris houden. Wat styling betreft realiseren we ons goed dat we nooit een tien kunnen halen. We hebben te maken met veel meningen en niet iedereen heeft nu eenmaal dezelfde smaak. Ons criterium: als wij en de coaches er blij mee zijn en de kandidaten erachter staan, maakt het ons niet meer uit wat anderen erover zeggen. Opvallend is trouwens wel dat bij de beste acts vaak als eerste op de kleding wordt geschoten."

Zangdocente Babette Labeij
"Momenteel ben ik aan het werk met Ed. Jarenlang heeft hij op dezelfde manier gezongen. Dat is in zijn geval niet zo heel erg, want hij heeft een goede stem en sterke stembanden. Maar door de druk en alle optredens die hij naast X Factor verzorgt, is zijn stem wel een beetje overbelast geraakt. Met oefeningen zijn we Eds stembanden aan het masseren en kneden, zodat hij niet op een 'koude' stem gaat zingen."

Geluidsman Harrie van de Hoef
"Vanaf deze plek regel ik de monitoren en de zogeheten mix 'in-ears' van de kandidaten. Dat zijn de apparaatjes die ze tijdens hun optreden in hun oren dragen. Na een soundcheck horen ze als het goed is de perfecte mix. Alle instellingen worden apart opgeslagen. Het tv-geluid wordt ergens anders geregeld en er is ook weer een apart iemand die het zaalgeluid regelt. Het ergste wat mij kan overkomen? Dat ze iemand de verkeerde microfoon aangeven."

Dansers + choreograaf Gerald van Windt
"Niet alleen goed zingen is belangrijk voor een X Factor-kandidaat, maar ook de hele performance. De danschoreografie is daarvan een onderdeel en wordt door mij en mijn collega Kim gecreëerd. We hebben precies een week de tijd om bij elk nummer een nieuwe choreografie voor te bereiden. Daarbij zoeken we voor iedereen naar de juiste manier van bewegen."

Persvoorlichter Jaap Paulsen
"Als voorlichter ben ik actief bezig om te zorgen dat X Factor in de pers komt. Alle vragen worden door mij beantwoord en ik behandel ook alle interviewverzoeken. Dit vierde seizoen van X Factor volgde vrij snel na het succesvolle RTL 4-programma The voice of Holland. We zijn er blij mee dat de tv-kijkers snel hebben gezien dat ook dit programma erg leuk is en goed wordt gemaakt. De kandidaten zijn voor de kijkers heel interessant en daardoor is ook de belangstelling vanuit de lokale en landelijke pers weer enorm groot."

Reageren