Bange tijden in Lijn 32

De dramaserie Lijn 32 begint een steeds beklemmender karakter te krijgen. Want wie zit er precies achter de aanslag van bus 32? Sigarenboer George weet het wel.

Wie de afgelopen weken naar Lijn 32 heeft gekeken, heeft de eerst zo sympathieke sigarenboer George (gespeeld door Marcel Musters) langzaam zien veranderen van een vredelievende man in een zenuwachtige en wantrouwige burger.

Rode tas
Tot enkele weken geleden stond George midden in de samenleving. Hij runt een tabakszaak in een multiculturele wijk in Amsterdam en staat voor iedereen klaar. Allochtoon of autochtoon: George helpt en zit nooit om een praatje verlegen. Totdat hij per ongeluk tegen zijn overbuurjongen Nadir en diens vriend Omar botst, terwijl ze een rode sporttas meezeulen. Als hij die avond naar het Journaal kijkt en ziet dat diezelfde rode tas is gebruikt bij een verijdelde bomaanslag op het Amsterdamse stadhuis, gaan alle alarmbellen bij hem rinkelen: zijn Marokkaanse buurjongen is betrokken bij de bomaanslag!

Onderzoek
Dat moet George laten weten aan Hein (Waldemar Torenstra), zijn oude voetbalvriend die tegenwoordig bij de Rijksinlichtingen Dienst werkt. Hein gelooft George, maar omdat hij ‘van de zaak is gehaald’, gaan ze samen op onderzoek uit. En dat heeft dus geen goede invloed op de gemoedstoestand en het gedrag van George.

Slechte raadgever
Waldemar Torenstra verklaart die paranoia als volgt: „George heeft hart voor de samenleving, zorgt voor de mensen in de buurt en verdorie, dan flikt Nadir dit onder zijn neus. Als George een rijk sociaal leven had gehad, zou hij niet de hele tijd naar de overkant van de straat zitten staren.” Marcel Musters (George) geeft de kille maatschappij de schuld van Georges angsten. „Als niemand een arm om je heen legt, ben je nu eenmaal sneller bang. En angst is een slechte raadgever.”

Reageren