Bas Keijzer in Aaf

Bas Keijzer (40) was vóór Aaf nog niet zo bekend bij het grote publiek. Daar brengt zijn hoofdrol in de nieuwe comedyserie van RTL 4 vast verandering in.

Bas Keijzer speelt Ton, de echtgenoot van Aaf (Annet Malherbe). Hij noemt zijn personage een echte goedzak. "Ton is een goedgemutste, gezellige vent die van zijn gezin houdt. En dat is leuk om naar te kijken. Hij is nooit chagrijnig en Aaf en hij knuffelen heel veel. Heerlijk! Waar zie je dat nog op tv? Die twee hebben een goed huwelijk.” Bas keek voor zijn rol in Aaf de kunst af bij John Goodman. Die schitterde jarenlang in dezelfde rol in Roseanne, de Amerikaanse serie waarop Aaf is gebaseerd. "Wat mij opviel is dat John Goodman een fantastische acteur is. Er zit zo veel rust in zijn spel. Die rust wil ik ook pakken. Als ik naar de koelkast loop om een biertje te pakken, dan loop ik alleen naar die koelkast en meer maak ik er ook niet van. Dat is voor mij de kunst van comedy: je moet niets extra’s doen en zeker niet proberen leuk te zijn, want dan wordt het alleen maar krampachtig.”

Drama

Behalve door John Goodman werd Bas ook geïnspireerd door andere aspecten van de Amerikaanse serie. "Roseanne en haar man maakten een keer ruzie en dat was goed drama, hoor. Dat maakt Aaf ook interessant; het is niet ‘lach-of-ik-schiet’. Alle personages hebben het hart op de tong. We zeggen wat we denken en soms valt er dan niks te lachen. Dat is helemaal niet erg.”

Televisie

Tot nu toe stond Bas veel op het toneel. Hij had ook rollen in speelfilms als De Storm en Alles Is Liefde. En voor zijn optreden in Black Out werd hij genomineerd voor een Gouden Kalf. Aaf is zijn eerste hoofdrol in een televisieserie. "Elke week op tv voor hopelijk heel veel mensen... Het is een superklus.”

Reageren