BBC aangeklaagd wegens misbruik Savile

31 slachtoffers van Jimmy Savile hebben een aanklacht ingediend wegens misbruik. De slachtoffers stellen de BBC verantwoordelijk.

Het voormalig BBC-icoon Jimmy Savile misbruikte tijdens zijn carrière vermoedelijk honderden jonge meisjes. Bij de rechtbank zijn maar liefst 40 schadeklachten ingediend tegen de BBC. De leeftijd van de misbruikte meisjes varieert van 8 tot 47. De bank heeft inmiddels de rekening van de overleden presentator bevroren.

Elke dag kloppen meer slachoffers aan

Volgens advocaat Alan Collins, die de 31 slachtoffers vertegenwoordigt, komen er elke dag meer misbruikte slachtoffers aankloppen. “De klachten variëren van ongewenst gedrag tot seksuele aanranding”, aldus de advocaat.

Jimmy Savile nooit veroordeeld

Opmerkelijk is dat Jimmy Savile tijdens zijn leven nooit is veroordeeld voor de misdrijven. In januari stelden onderzoekers een rapport samen waarin stond dat Saville zijn beroemdheid gebruikte om zijn slachtoffers te misbruiken. In dat onderzoek stond ook dat Jimmy zijn slachtoffers onder meer in ziekenhuizen, scholen, hospices en de BBC-studio’s misbruikte.

Misbruik tijdens uitzending

Savile vergreep zich zelfs aan kandidaten tijdens live-uitzendingen. In een aflevering van Top of the Pops is te zien hoe Jimmy Savile heel slinks en net buiten beeld een rare beweging maakt met zijn hand. Aan de reactie van de jonge deelneemster is duidelijk te zien wat er gebeurt.­­

Reageren