BBC moet aan de oudere vrouw

In Groot-Brittannië woedt een leeftijdsdiscussie. Niet zonder reden, want het heeft er alle schijn van dat de nationale publieke omroep BBC niet zo gesteld is op oudere vrouwelijke presentatoren. De BBC-directie grijpt nu in.

De bal ging aan het rollen toen in 2007 de geliefde BBC-nieuwslezeres Moira Stewart na maar liefst 34 jaar trouwe dienst van het scherm verdween, zo tekent De Volkskrant op.

Hele generaties wisten niet beter dan dat Moira het nieuws las, en de BBC werd overstelpt met klachten van kijkers die haar terug op de buis wilden.

36 jaar jonger
Onlangs was het weer raak. Gedurende de zomerperiode werd de 66-jarige Arlene Philips, jurylid in de Britse variant van Dancing with the stars, vervangen door de 36 jaar jongere Alesha Dixon.

Ook nu weer volgde een stortvloed aan klachten over leeftijdsdiscriminatie, en op internet ontstonden tal van websites en fora die pleitten voor de terugkeer van Arlene.

Seksistisch
Al die commotie kreeg respons van andere bekende oudere presentatrices. Zo was daar Anne Robinson, presentatrice van de Britse versie van De zwakste schakel, die in een interview met een grote krant de Britse showbizzwereld "seksistisch en leeftijdsdiscriminerend" noemde.

Ze bekende in het verleden zelf botox-behandelingen en een facelift te hebben ondergaan om haar verouderingsproces af te remmen. De strekking van het interview met Anne was duidelijk.

Redding?
Nu is daar Joan Bakewell. Een 76-jarige presentatrice die van de Britse overheid een functie als 'ambassadrice in de strijd tegen leeftijdsdiscriminatie' heeft gekregen. In die hoedanigheid zat ze de afgelopen weken met BBC-directeur Mark Thompson bij verschillende bijeenkomsten met programmamakers, om hen aan te sporen kritischer te kijken naar de samenstelling van hun personeelsbestand.

Joan zei in een interview: "Aan banen voor grijze mannen met een dubbele kin is nergens gebrek, maar als vrouw kom je met die eigenschappen niet meer aan de bak. Gelukkig dringt nu het besef door dat er iets moet veranderen."

Of dat ook gaat gebeuren, is nog maar de vraag. Maar als Anne Robinson niet meer terugkeert in De zwakste schakel, dan weten Britse kijkers genoeg.

Reageren