BBC nieuwslezer noemt collega 'chimpansee'

BBC-nieuws presentator Chris Eakin is door het stof moeten gaan omdat hij een collega live in de uitzending vergeleek met een chimpansee. De collega in kwestie is in Sri Lanka geboren...

De presentator heeft inmiddels in een nieuwe live uitzending zijn verontschuldigingen aangeboden, maar krijgt natuurlijk zware kritiek te verduren.

Uitzending
Eakin had het in een uitzending van BBC 24 over een aap in een Zweedse dierentuin, die steentjes gooide naar bezoekers.

Toen een foto van de aap in kwestie in beeld kwam, zei Chris "Zie je enige gelijkenis", als knipoog naar zijn Sri Lankaanse collega.

Ongemakkelijk
Collega George Alagiah probeerde het grapje weg te lachen, maar dat mocht niet meer baten. Meteen ontstond onder de allochtone bevolking van Groot-Brittannië protest vanwege de in hun ogen zwaar schofferende opmerking.

De BBC kreeg op tal van manieren klachten binnen en het nieuwtje lag in korte tijd op het bureau van politici, die er al uitspraken over gingen doen.

Sorry
Het duurde dan ook niet lang of Chris kwam weer op de buis, met een mededeling dat hij de opmerking niet zo bedoeld had: "Het was een luchthartige opmerking met absoluut geen enkele andere bedoeling, en ik weet dat George het ook niet geïnterpreteerd heeft als iets anders dan dat."

Hij voegde daar later nog aan toe dat hij en George al heel lang vrienden zijn en dat mede daardoor het grapje er glipte.

Valkuil
Het onderwerp van de grap zelf zag er later de problemen ook niet zo van in: "Chris Eakin en ik hebben er privé over gepraat en ik heb zijn verontschuldigingen geaccepteerd. Hij viel in een van die valkuilen van live tv: het grapje dat verschrikkelijk uit de hand loopt. Ik denk dat het gewoon ongelukkig viel, ongepast was en ik kan me wel voorstellen dat er kijkers waren die zich eraan hebben gestoord", zo liet George zelf weten.

Filmpje?
Helaas lijkt het fragment onvindbaar op het internet. Kun jij het vinden? Tip het dan hieronder!

Extra
Vorige week raakte de Nederlandse nieuwslezer Eva Jinek nog in opspraak toen een internetuitzending van het journaal te vroeg begon en Eva al luidkeels roepend "Boobies" ('borsten') de wijde wereld in werd gestuurd.

Lees: 'Remix Eva Jinek wordt een hit' >>

Reageer
Ongelukkige grapjes bij live nieuws. Moet het kunnen, of had Eakin gewoon helemaal geen grapje moeten maken?

Reageren