Beatrix, een onvergetelijke koningin

28 April 2013 12:01 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Het aftreden van Beatrix komt steeds dichterbij. Ze is nog twee dagen onze koningin. Zondagavond ziet u onder meer een portret van Beatrix en onvergetelijke Oranje-momenten.

Beatrix heeft 33 jaar op de troon gezeten en draagt dinsdag het stokje over aan haar oudste zoon Willem-Alexander. Reden om haar vanavond in het zonnetje te zetten op tv. De 25... staat volledig in het teken van de Oranjes, de NOS komt met een portret van de koningin en Andere tijden gaat over de inhuldiging van Juliana.

De 25 onvergetelijke momenten van de Oranjes

De 25 Onvergetelijke Momenten van de Oranjes blikt terug op de leukste, spannendste, maar ook droevigste momenten van de Oranjes. Helaas heeft de familie heel wat droevige momenten meegemaakt. Zoals de aanslag tijdens Koninginnedag 2009 in Apeldoorn en het ski-ongeluk van prins Friso, waardoor hij nog altijd in coma ligt. Maar gelukkig zijn er ook een heleboel blije momenten. De geboortes van de kinderen en kleinkinderen van Beatrix zijn voor haar natuurlijk onverge­telijk. En wat dacht u van het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima, waar de beruchte traan over Máxima’s wang naar beneden gleed?

De 25 Onvergetelijke Momenten van de Oranjes 18.00 op SBS 6

Beatrix, Portret van een Koningin

Beatrix is misschien wel de meest gefilmde vrouw in Nederland. Bij zo’n beetje alle belangrijke momenten in haar leven waren camera’s aanwezig. De NOS heeft van al die beelden één portret gemaakt. En het leuke is dat Beatrix daar zelf ‘commentaar’ op geeft. De makers van het programma hebben deze uitspraken geknipt uit de vele televisie­optredens, toespraken en interviews die Beatrix in haar leven heeft gegeven.

Beatrix, Portret van een Koningin 20.20 op Nederland 1

Andere Tijden in het teken van Juliana

In Andere Tijden staat niet Beatrix centraal, maar haar moeder Juliana. Hoe zag de inhuldiging van deze koningin er precies uit? Drie jaar na de Tweede Wereldoorlog droeg Wilhelmina de macht over aan haar dochter. Net als nu waren er allerlei festiviteiten georganiseerd. Het was een mooi moment om even alle problemen uit binnen- en buitenland te vergeten. Want veel geld was er niet, zo vlak na de oorlog. Toch was er speciale verlichting langs de Amsterdamse grachten en er hingen overal bloemen, vlaggen en linten. Ooggetuigen vertellen hun verhaal over deze feestelijke dag, afgewisseld met mooie kleurbeelden van het grootste feest sinds de bevrijding in 1945.

Andere Tijden 21.20 op Nederland 2

 

Meer over