Begin van het einde voor House & Cuddy

In het zevende seizoen van House zijn House en Cuddy eindelijk een stel. Geniet ervan zolang het kan, want de doktersromance waarnaar fans al zes seizoenen smachten, is van korte duur. Het einde van ‘Huddy’ is in zicht.

Eindelijk was-ie daar aan het einde van het zesde seizoen: de langverwachte zoen. Na jarenlang om elkaar heen gedraaid te hebben, verklaarden de nukkige dokter House en zijn sterke ziekenhuismanager Cuddy elkaar ein-de-lijk de liefde. En dit keer bleek het niet om een hallucinatie van House te gaan, maar is de romance levensecht. ‘Huddy’, zoals fans het duo liefkozend noemen, is een feit. „Het zat er al lang aan te komen”, zegt Hugh Laurie, die al vele prijzen won met zijn vertolking van de manke mopperdokter. „House en Cuddy hebben al heel lang gevoelens voor elkaar. Goede en slechte. Eindelijk komen ze in botsing en ik hoop dat de vonken ervanaf spatten.”

Naar elkaar of naar Europa
Na zeven jaar werd het wel tijd voor wat actie, vindt de Britse acteur. „De druk moest van de ketel. Het zou óf gaan exploderen in twee richtingen, waarbij House naar Europa zou zijn vertrokken, óf ze zouden bij elkaar komen. Het is dat laatste geworden. De vraag is nu: hoe gaat die pas ontdekte intimiteit hun strijdlustige werkrelatie beïnvloeden? Het robuuste van die relatie heeft een functie voor hen beiden. Ze kunnen er allebei van op aan, weten wat ze aan elkaar hebben. House en Cuddy geven elkaar richting. Als dat plotseling wegvalt, weten ze niet meer waar het noorden is.”

Een fluitende dr. House
Ook voor de kijkers is het dit seizoen even wennen. De chronisch chagrijnige dokter blijkt ineens te kunnen lachen. „Ik heb een week blijdschapstraining gehad voordat het seizoen begon”, grapt Laurie. „Ik ? uit meer dan normaal.” De acteur waarschuwt wel dat het niet alleen rozengeur en maneschijn is tussen de twee workaholics. „Gordels vast” is dan ook zijn advies. Maar als House met íemand in staat is gelukkig te worden, dan is het wel zijn bazin. Cuddy is de enige die House durft aan te pakken. Ze wordt stapelgek van hem, maar is tegelijkertijd stapelgek óp hem. En als het erop aankomt, gaat ze voor hem door het vuur. Ze heeft zijn fouten al meerdere keren moeten gladstrijken. „Cuddy zou hem nooit zo vaak hebben vergeven, als hij niet zo briljant was in haar ogen”, denkt uitvoerend producent Katie Jacobs. „Ze heeft duidelijk een zwak voor hem; en hij voor haar.” Cuddy-vertolkster Lisa Edelstein beaamt dat. „Ik denk dat Cuddy heel veel van House houdt.”

Moonlighting-effect
Het blijft wel House en „relaties lopen daar gewoon niet”, aldus Edelstein. Is de relatie van Huddy gedoemd te mislukken? Het heeft er alle schijn van. Juist het kat-enmuisspel tussen de knorrige dokter en zijn pittige bazin hield fans al die jaren aan de buis gekluisterd. Nu ze daadwerkelijk een stel zijn, valt een belangrijke spanningsboog van de serie weg. Dat dat vaak niet zo goed uitpakt, bewees de hitserie Moonlighting in de jaren 80. Vanaf het moment dat Cybill Shepherd en Bruce Willis met elkaar in bed belandden, lieten kijkers de serie links liggen en was het einde oefening. De kans dat House hetzelfde lot wacht is klein, want de Huddyromance is hoe dan ook slechts van korte duur: het zevende seizoen is Cuddy’s laatste.

Het begin van het einde
Actrice Lisa Edelstein moest salaris inleveren en besloot daarop haar contract niet te verlengen. En dus verdwijnt Cuddy uit het leven van House. „Ik heb er lang over nagedacht, maar ga nu verder. Aan de ene kant teleurgesteld, omdat ik een personage achterlaat dat ik zeven jaar lang met veel plezier heb gespeeld, aan de andere kant opgewonden over de nieuwe acteer- en productiemogelijkheden die op me wachten.” Edelstein heeft al een gastrol bemachtigd in The good wife, waarin ze vanaf komend najaar te zien is. In het volgende seizoen staat House er dus alleen voor. Hugh Laurie ziet de toekomst van de serie somber in. „Het achtste seizoen zal waarschijnlijk het laatste zijn”, zei hij tegenover de Radio Times. „Daarna loopt mijn contract af.” Eerder verklaarde de acteur al dat hij het liefst zou stoppen op een moment dat de serie nog goed loopt. „Als het moment daar is, heb ik liever dat het netjes wordt afgewerkt dan dat het plotseling stopt. Ik ga er graag uit met een knal, niet met gejammer.”

 

Reageren