Being John Malkovich

Een beetje vreemd maar erg goed. In 1999 maakte videoclipregisseur Spike Jonze zijn filmdebuut met Being John Malkovich. Een comedy over een poppenspeler die een deurtje ontdekt dat naar het hoofd leidt van acteur John Malkovich.

Dat deurtje bevindt zich op verdieping zevenenhalf van het gebouw, waar hij uit pure ellende een baantje als kantoorklerk heeft genomen. Want tsja, als poppenspeler verdien je niet veel geld. Dat doe je wél met het verhuren van Malkovisch, een echte beroemdheid. De klanten staan al snel in de rij om hem voor vijftien minuten te zijn.

Cast
Een droomdebuut voor de regisseur, maar ook voor scenarioschrijver Charlie Kaufman. Het duo wist namelijk een goede cast te strikken. Met John Cusack als poppenspeler, Cameron Diaz om verliefd op te worden en John Malkovich als een supergeaffecteerde versie van zichzelf. Jonze & Kaufman maakten hierna samen het al net zo vreemde Adaptation, maar daar bleef het verder bij.

Beloning
In 2004 werd de schrijver nog beloond met de filmische hoofdprijs: hij kreeg een Oscar voor het scenario van The Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Jonze liep ondertussen binnen als producent van MTV's puberale tv-serie Jackass.

Reageren