Belgische omroepen verslaan einde van België

De VRT en de RTBF, de Nederlandstalige en de Franstalige publieke omroepen van België, zenden op 21 november gezamenlijk een programma uit dat de splitsing van België laat zien.

Het programma is fictief, maar wordt realistisch weergegeven.

Het idee voor de uitzending kwam van de Nederlandstalige VRT, en wordt door de Waalse RTBF overgenomen.

Begrip
De bedoeling van de beide omroepen is duidelijk: aan de Belgische kijkers laten zien wat er precies zou gebeuren als België zich echt zou opsplitsen. Het land wordt al decennia verscheurd door een vooral politieke maar ook sociale tweedeling tussen de Nederlandstalige (in Vlaanderen) en Franstalige (in Wallonië) inwoners van het land.

Bepaalde kampen pleiten dan ook al langere tijd voor een opsplitsing van België. Maar dat is voor de toekomst van beide landen niet verstandig, aangezien de twee kleine naties internationaal niets meer in de melk te brokkelen zouden hebben. De beide omroepen hopen met hun uitzending dan ook vooral meer wederzijds begrip te kweken dus beide bevolkingsgroepen.

Fictief
Ondanks dat de uitzending fictief zal zijn en iedere burger die de krant leest die zou moeten weten, benadrukken beide omroepen dit wel. Dat komt vooral vanwege een actie van de RTBF, in 2006.

Toen zond de Franstalige omroep eenzijdig en zonder aankondiging een programma uit dat berichtte dat Vlaanderen zich eenzijdig onafhankelijk had verklaard. Veel kijkers dachten toen dat België echt tot een einde was gekomen.

Reageren