Beloningscode voor presentatoren

Presentatoren van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) verdienen volgens de Balkenende-norm teveel geld. Zo zitten Matthijs van Nieuwkerk en Paul de Leeuw met hun topsalarissen ver boven deze norm. Nu is voorgesteld om de norm vast te stellen op 240.000 euro.

Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vroeg de NPO om een beloningscode voor presentatoren op te stellen. Die beloningscode is er nu en ligt op een bedrag van maximaal 240.000 euro.

Uitzonderingen
Toch zal een aantal tv-persoonlijkheden altijd meer blijven verdienen, onder wie Paul de Leeuw. NPO-voorzitter Henk Hagoort zegt dat Paul van hem meer mag verdienen dan de Balkenende-norm: "Omdat hij begrijpt wat presenteren is. Hij doet het gewoon heel goed. En dat kunnen we niet van alle presentatoren zeggen."

Niet op de loonlijst
Er zijn ook tv-gezichten die zelf een BV opzetten en vervolgens zichzelf verhuren aan de omroepen. Zo staan ze niet op de loonlijst van een omroep. Ze krijgen geld voor het maken van het programma, maar ze hoeven geen verantwoording af te leggen.

Goede code
Mediacommissaris Mark Visch van vakbond NVJ vindt dat alle presentatoren op de loonlijst horen. Hij ziet de code dan ook wel zitten.

Reageren