Ben je klaar voor De Nationale Eettest?

5 februari 2014 12:16 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Paul de Leeuw presenteert de eerste De nationale eettest. Wat weten groenteboeren of foodjunkies van voedsel? Janny van der Heijden van Heel Holland bakt bedacht de vragen.

Eten doen we allemaal, maar hoeveel weten we eigenlijk over de producten die we binnenkrijgen? In De Nationale Eettest 2014  krijgen deelnemers en kijkers thuis de meest uiteenlopende vragen over voeding voorgeschoteld. Paul de Leeuw presenteert dit nieuwe BNN-programma.

Heel Holland eet

Janny van der Heijden, bekend als jurylid van Heel holland bakt, is de deskundige en samensteller van de vragen. Hiervoor kon ze putten uit haar dertig jaar ervaring als culinair journaliste. "Denk bij de vragen bijvoorbeeld aan productkennis. Weten wat je eet, weten wat gezond is en waar iets vandaan komt. Iedere dag hebben we allemaal te maken met keuzes over wat we eten en ik hoop dat deze vragen daarbij helpen.”

Leuke weetjes

De juiste antwoorden worden aangevuld met leuke weetjes en feitjes. Over wat gezond is, veranderen de meningen in de loop der jaren nog weleens. Daar hield Van der Heijden dan ook rekening mee bij het maken van de vragen.

Van groenteman tot junkfoodliefhebber

De tribune is, net als bij onder meer de De Nationale IQ-test van BNN, onderverdeeld in vakken. In ieder deel zit een andere beroepsgroep of type eter. Zo zijn er groentemannen, junkfoodliefhebbers en koks. "Iedereen maakt kans om de test goed te maken”, schat Van der Heijden in. "Er komen zo veel verschillende categorieën vragen aan bod, over diverse soorten keukens. Het is ook niet ons doel een bepaalde groep door de mand te laten vallen.”

Meer over