Beppie Melissen: de 'ideale' schoonmoeder

Linda de Mol roemt in bijna elk interview de komische kwaliteiten van Beppie Melissen (59). Dat leidde al tot een dubbelrol in Gooische Vrouwen, als respectievelijk Greet, de bitse schoonmoeder van Linda's personage Cheryl, en diens zus, tante Cor. in Iedereen Is Gek Op Jack speelt Beppie de rol van Coby keizer, wederom Linda's schoonmoeder.

Is Coby leuk om te spelen?

"Ik probeer een iets andere nuance aan de rol te geven dan aan tante Cor. Allebei de vrouwen uit de Amsterdamse Jordaan, maar Cor is veel brutaler en wulpser. Coby is burgerlijk en totaal anders, maar net zo leuk om te spelen."

Is het dankbaar om schoonmoeders te spelen?

"Wat mij betreft zijn het gewoon vrouwen die te maken krijgen met huiselijke conflicten. Maar ik begrijp dat bemoeizuchtige schoonmoeders een dankbaar onderwerp zijn voor schrijvers. Dat is lekker herkenbaar voor mensen. Al heb je, als je het mij vraagt, net zulke bemoeizuchtige schoonvaders. Maar daar hoor je nooit iemand over."

En is het moeilijk om grappig te zijn?

"Je moet het in je hebben. ik denk dat gevoel voor humor het eerste vereiste is. Maar het zit aan me vast. ook al in Jiskefet, waar ik meespeelde in de serie Sint Hubertusberg. Mensen moeten om me lachen."

"Komedie is wel gevaarlijker dan drama. Als je een mop vertelt moet het grappig zijn, anders kan het heel pijnlijk worden. Ik denk dat je als acteur vooral moet proberen niet met de lach bezig te zijn. Je moet het juist serieus brengen."

Vind je Iedereen Is Gek Op Jack goed gelukt?

"Toen we bezig waren, vond ik de chemie meteen goed, al zie je dat we wel even moeten warmdraaien. En het publiek moet eraan wennen dat dit heel anders is dan Gooische Vrouwen. Dit is een familiecomedy. Zelf heb ik nog iedere zaterdag voor de tv gezeten. Mijn man wilde het zien. Ja, hij vond het heel leuk, maar hij is natuurlijk bevooroordeeld."

Je bent al jaren bezig in het theater. Vind je het niet heel vervelend dat je nu pas bekend raakt bij het grote publiek?

"Ik heb mijn hele leven al voor de televisie gewerkt, maar was vooral bekend bij een bepaald publiek. Nu kennen ook andere mensen me. Als dat nooit was gebeurd, zou het ook goed zijn, maar het is toch fijn dat mijn televisierollen - hoe klein ze ook zijn - worden opgemerkt. Ik vind het wel een goede timing dat het op mijn zestigste gebeurt."

Reageren