Bevrijdingsdag 2013 bij de NOS

1 april 2013 15:18 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De viering van de bevrijding is een van de eerste officiële gelegenheden waarbij Willem-Alexander en Máxima als koninklijk paar aanwezig zijn.

'Vrijheid spreek je af’, is dit jaar het thema van de Nationale Viering van de Bevrijding. Over dat onderwerp geeft oud-minister Ernst Hirsch Ballin vanochtend een lezing in de Domkerk in Utrecht. Elders in de stad stroomt Park Transwijk dan al vol. Want na de 5-meilezing ontsteekt premier Mark Rutte daar het bevrijdingsvuur, waarmee hij het startsein geeft voor de veertien Bevrijdingsfestivals die vandaag verspreid door het land plaatsvinden.

Bevrijdingsfestivals door heel Nederland

Meer dan 120 artiesten en groepen treden op, onder wie Miss Montreal, Dio en Chef’Special, die dit jaar zijn aangewezen als Ambassadeurs van de Vrijheid. Zij vliegen met helikopters van de Koninklijke Luchtmacht van festival naar festival. Om vijf minuten voor vijf gaan de speakers even uit en staat iedereen gelijktijdig stil bij de vrijheid.

Koninklijk concert

De viering wordt ’s avonds, zoals elk jaar, afgesloten met het 5-meiconcert op de Amstel in Amsterdam. Koning Willem-Alexander en zijn Máxima zijn hierbij voor het eerst aanwezig als koninklijk paar. Beatrix is erbij in haar nieuwe hoedanigheid als prinses. Het concert wordt dit jaar verzorgd door de Marinierskapel, onder leiding van dirigent Harmen Cnossen. Zij begeleiden onder anderen Nick & Simon bij hun speciale nummer Vrij. Ook mezzo­sopraan Maria Fiselier treedt op.

Verslag van de NOS

De NOS doet rechtstreeks verslag van het concert. Vanaf de sluis aan de Amstel blikt presentator Rik van de Westelaken met Ernst Hirsch Ballin terug op diens lezing en ontvangt hij de muzikale sterren van het concert op de Amstel. Verslaggeefster Mélinder Kassens peilt vanaf een bootje de stemming onder de bezoekers in andere boten en op de kade.

Meer over