Biografie Joop van den Ende

Volgend jaar ligt een biografie van Joop van den Ende in de winkels. Dat maakte Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar woensdag bekend. Het boekwerk wordt geschreven door journalist Henk van Gelder en heeft de volle medewerking van Joop zelf.

De biografie vertelt over de jeugdjaren en de carrière van de televisiemagnaat en beschrijft tegelijkertijd de veranderingen in de Nederlandse amusementswereld, de opkomst van de commerciële televisie, en de groeiende populariteit van musicals in Nederland.

Joop als Batman
"Zijn levensverhaal omvat de jeugdjaren in Amsterdam-Oost in de wederopbouwtijd, het toont Joop van den Endes eerste schreden in het artiestenvak: als cabaretier, conferencier en acteur in een Batman-kostuum", valt te lezen op de website van Uitgever Nijgh & Van Ditmar.

Van feestwinkel tot internationaal theater
"Van Gelder beschrijft hoe de carrière van Joop van den Ende, via een feestartikelenwinkel, het organiseren van talentenjachten en het management van beatgroepen, een vlucht neemt met zijn eerste professionele producties. Van den Ende brengt De Fabeltjeskrant op het toneel en staat aan de basis van de André van Duin-revue. Dan volgen de eerste televisieprogramma's, de mislukking van TV10, de successen en flops op musicalgebied en de internationale uitbouw van zijn theaterbedrijf."

Naast Joop zelf, komen ook tientallen ooggetuigen aan het woord. Henk van Gelder, schrijver van de biografie, is theaterrecensent van NRC Handelsblad en auteur van meerdere biografische boeken.

Reageren