Bloedverwanten seizoen 1 | Interview met Sylvia Hoeks

In een vuur van vragen vertelt actrice Sylvia Hoeks over stemmingswisselingen, schaamte en haar dagdromen. "Mijn vriend herkent Antjes waanzin in mij."

Het is duidelijk: Antje is een ontspoord product van een ontspoorde familie. Ze neigt naar anorexia en heeft een verwrongen relatie met haar ouders, die in scheiding liggen. Omdat ze het thuis niet meer uithoudt, trekt de 20-jarige Antje in bij haar halfbroer Thomas, die ze verleidt tot een incestueus kat-en-muisspel. En dat terwijl Thomas net zijn homoseksuele relatie met Oscar heeft afgekapt. In de voorlaatste aflevering van de meeslepende dramaserie Bloedverwanten van vanavond gooit Antje alle remmen los. Ze trekt zich van niemand nog iets aan en vraagt Oscar en Thomas symbolisch ten huwelijk. In een vuur van vragen vertelt actrice Sylvia Hoeks over stemmingswisselingen, schaamte en haar dagdromen. "Mijn vriend herkent Antjes waanzin in mij."

Antje uit Bloedverwanten vs. Sylvia in het echt?
"Ik heb zelf het idee dat ik helemaal niet op haar lijk, maar mijn vriend vindt dat deze rol me op het lijf is geschreven. Hij herkent een deel van Antjes waanzin in mij. Ik kan net als zij snel van stemming wisselen. Opeens in overvloed warmte en liefde geven en het volgende moment helemaal in mezelf zijn gekeerd, met mijn gezicht de andere kant op. Mijn sterrenbeeld is Tweelingen. Het schijnt dat die vaak twee gezichten hebben."

Wie zijn je helden?
"Mijn ouders. En wat het vak betreft Meryl Streep. Naast het feit dat ze geweldig acteert, vind ik haar een voorbeeld als mens. Ze houdt een gezin draaiende en lijkt, ondanks de gekte van Hollywood, enorm in balans."

Wat is het engste dat je tijdens opnames van een film hebt gedaan?
"Bij De Storm kreeg ik tijdens een scène 40.000 liter water over me heen. Toen ik de sluis van de tank langzaam hoorde opengaan, gierde de adrenaline door mijn lichaam. Dat soort stunts vind ik te gek om te doen. Ik ben wel beetje een thrillseeker."

Wat is de wijste raad die je ooit hebt gekregen?
" Laat het aan je gebeuren. Dat heeft een docent aan de Toneelschool een keer tegen me gezegd. Het is een heel compact en duidelijk advies, dat ik tijdens het spelen altijd kan oproepen. Het is van toepassing op de rest van mijn leven. Ik probeer steeds meer te genieten in plaats van alles kapot te denken. Soms gaat dat makkelijker dan anders, maar ik heb het gevoel dat ik telkens en stapje dichterbij kom."

Ben je ijdel?
"Wel in de zin dat ik goed voor mijn lichaam zorg en ik ben ook wel van de crèmepjes en het smeren. Maar aan de andere kant ga ik altijd te laat naar de kapper en draag ik het liefst een spijkerbroek met gaten. Mijn moeder zegt altijd: Syl, doe nou eens iets leuks aan. Maar ik voel me het lekkerst in afgetrapte kleren."

Hoe vind je het om herkend te worden?
"In mijn dagelijks leven ben ik het liefst onzichtbaar. Aan de ene kant is het leuk als mensen me aanspreken en sinds Bloedverwanten gebeurt het vaker dan vroeger. Maar als het in een drukke ruimte gebeurt, krijg ik wel een enorme boei en zou ik het liefst onder de tafel verdwijnen."

Wat is het ergste dat je je ouders als puber hebt aangedaan?
"Ik was een lastige, introverte puber, die overal schijt aan had. Voor mijn ouders was ik onbereikbaar en ik ging compleet mijn eigen weg. Ik kon niet aarden op de middelbare school en spijbelde veel. Pas op de Toneelschool ben ik echt van het leven gaan genieten."

Huismus of uitgaansbeest?
"Ik ben iemand van extremen. Als ik uitga, is het tot zeven uur s ochtends. Rustige avonden heb ik thuis. Dan hoef ik even met niemand te praten. Heerlijk een beetje rommelen in mijn huisje."

Waarvoor schaam je je?
"Ik kan behoorlijk onhandig zijn. Vanochtend liep ik bijvoorbeeld een koffietentje uit zonder te betalen. Dan kom ik terug om alsnog af te rekenen en val ik half over een stoel heen. Op zulke momenten schaam ik me dood."

Wat zijn momenteel je dagdromen?
"Met een klein rugzakje een wereldreis maken. Ik ben een keer een maand naar Thailand geweest en zou ook graag naar Argentinië, Japan en China gaan. Maar ik denk dat het voorlopig bij dagdromen blijft. Ik ben een echte workaholic en vind het veel te lekker om op een set staan. Als ik een paar weken onderweg ben, wil ik, denk ik. alweer naar huis."

Wat is je volgende project?
"Ik draai nu Overspel, een nieuwe dramaserie van de makers van Vuurzee. Ik speel een van de hoofdrollen, een vrouw met een zoontje van zeven."

Reageren