Blog: De kracht van Ned. 1

Dagelijks maakt Stichting Kijkonderzoek de kijkcijfers van de dag ervoor bekend. En elke dag valt dan te zien dat een groot deel van de Nederlandse bevolking 's avonds op Nederland 1 afstemt. En daar vervolgens ook blijft hangen.

Het is een verschijnsel dat mij enorm fascineert. Waarom wordt Nederland 1 zoveel beter bekeken dan de andere zenders? Je zou kunnen zeggen dat daarop betere programma's worden uitgezonden, maar dat kan nooit de enige reden zijn.

Een programma dat bijvoorbeeld vorig jaar op Nederland 1 nog ruim een miljoen kijkers trok, weet nu op Net 5 nog geen derde van dat aantal aan de buis gekluisterd te houden. Ook zijn er meerdere gevallen bekend van programma's die van Nederland 1 naar Nederland 3 verhuisden: de kijkcijfers halveerden.

Zijn er mensen die misschien gewoon niet weten hoe een afstandsbediening werkt?
Of die geen enkele andere zender voorgeprogrammeerd hebben op hun tv?
Mensen die de televisie 's avonds aanzetten - Nederland 1 staat onder de eerste knop en komt meteen in beeld - en geen enkele andere knop meer indrukken tot ze naar bed gaan?
Zijn er misschien mensen die niet willen dat hun programma wordt onderbroken door reclame en principieel nooit op de commerciële zenders afstemmen?

Of zijn er nog andere redenen te bedenken waarom films die in de bioscoop drommen bezoekers trekken bij hun première op SBS 6 of Net 5 nog geen half miljoen kijkers weten te boeien en een bekroonde serie op Nederland 2 hetzelfde lot ondergaat?

Terwijl ondertussen Tussen kunst en kitsch jaar in jaar uit wél goed wordt bekeken?

Wie het weet, mag het zeggen.

Reageren