Blog: Ik vertrek (onvoorbereid)

In programma's als Ik vertrek en De Spaanse droom zien we hoe Nederlanders (om de meest uiteenlopende redenen) Nederland verruilen voor een ander land en daar een nieuw bestaan proberen op te bouwen.

Die landgenoten lopen dus blijkbaar rond met de droom hun geluk ergens anders te beproeven; omdat het daar minder vol is, de zon er vaker schijnt of ze er 'de ware' tegen het lijf zijn gelopen.

Heel herkenbaar voor ondergetekende, die al vijftien jaar in Spanje woont. Maar wat minder herkenbaar is, is de manier waarop de mensen in deze televisieprogramma's zich voorbereiden op een dergelijk grote stap. Ik heb met stijgende verbazing naar Ik vertrek en De Spaanse droom gekeken.

Zouden de kandidaten er misschien speciaal op worden uitgezocht? Omdat het dan 'sappiger' tv wordt?

Anders kun je toch moeilijk verklaren dat mensen zo onvoorbereid een bouwval in Verweggistan kopen of zonder enige kennis van de taal een Bed & Breakfast denken op te starten. Zo moeilijk is het toch niet om je van tevoren een beetje te informeren over wat je te wachten staat en wellicht zelfs een taalcursus te doen?

Als ik hier zo om me heen kijk, weet ik dat de meeste buitenlanders net zo goed voorbereid zijn als ik dat was. Ik zie ook dat een enkeling inderdaad flink tegen de lamp loopt en - een ervaring rijker en een illusie armer - met hangende pootjes teruggaat naar Nederland.

En toegegeven, van zo iemand is ongetwijfeld een veel leuker tv-programma te maken dan van mij...

Reageren