Blog: Laatste week van het jaar

Waar gaat het om in de laatste dagen van een kalenderjaar? Vrede, veiligheid of vreedzaamheid? Tevredenheid, gelijkheid, medemenselijkheid, bedachtzaamheid?

Of, als je heel eerlijk bent, juist irritatie over gesloten winkels en restaurants, die (onvermijdelijk maar vooral ongevraagd) veelvuldig worden versierd? En daarmee verwijzen naar vermeende geschiedenis waarin een steeds geringer aantal mensen nog oprecht gelooft?

Om over die sleetse (want eindeloos herhaalde) bijbehorende kerstballads nog maar te zwijgen...

Daarnaast vind ik het door vrijwel alle media opgedrongen verbod op ‘eenzaamheid’ stuitend en uiterst asociaal. Alsof een individu geen recht heeft op inrichten van zijn of haar eigen leven en misschien helemaal geen zin heeft aan alle opgedrongen feestelijkheden!

Moet je per se Darwinist, Romanticus of Atheïst zijn om je af te vragen waarom de sfeer in deze donkere dagen wordt bepaald door (naar mijn mening) discutabele rituelen?

Bij deze wens ik u alsnog een gezellige tijd toe. Ook wil ik u vragen om toch nog even kort stil te staan bij alle mensen die tijdens de feestdagen moeten werken. En die, met dank aan de agressieve propaganda van vakbonden, inmiddels denken dat dit nog iets ergs is ook.

AlfNo

Reageren