Blog: Ode aan André Rieu

Beau van Erven Dorens zei tijdens een interview voor Televizier TV hier op Televizier.nl dat hij lichtelijk geïrriteerd was vanwege het feit dat zijn favoriete serie bij de publieke omroep pas laat werd uitgezonden. De hele avond werd in zijn ogen opgeslokt door een concert van André Rieu en hij had het liever andersom gezien.

Laat mij het maar zeggen: André Rieu hoort op primetime. Hij doet iets met zijn concerten dat in de geschiedenis van de televisie nog niemand voor elkaar heeft gekregen. Hij maakt klassieke muziek aantrekkelijk voor de massa en kreeg het voor elkaar om in Nederland een top 10 hit te scoren met een wals van Johann Strauss.

Elitair?
Dat is een prestatie. Klassieke muziek wordt nog steeds door de massa gezien als iets elitairs, als iets wat moeilijk is en vooral als saai.

De waarheid is dat klassieke muziek helemaal niet saai is, net zo min als de top 40 van nu of de eerste platen van de Beatles. Het zijn documenten van vroeger waarin alle emoties voorkomen. Het kan ontroeren, het kan een protest zijn, een liefdesverklaring, een ode aan een persoon die is overleden, net zoals popmuziek nu.

Klassiek herkennen
Daarbij komt nog dat veel mensen wel wat klassiek kennen maar dat blijkbaar niet weten. Ik durf te wedden dat iedereen in ieder geval een aantal thema's van Beethoven, Orff, Brahms of Delibes kent. Probleem is dat niet iedereen het kan plaatsen of kan bepalen waar het nou vandaan komt of van welke componist is.

Naam geven
André Rieu krijgt het voor elkaar om met zijn suikerspinjurken juist die klassieke muziek die iedereen kent een naam te geven. Een stuk is bekend van de reclame en Rieu vertelt ons hoe het heet en wie het geschreven heeft. En dat maakt hem zeker de moeite waard om op prime time uit te zenden.

LauraV

PS: En omdat we toch bezig zijn: hieronder die stukken waarvan ik vermoed dat iedereen ze kent, maar dan met titel en componist.

Reageren