Blog: Over de grenzen

Alleen aan weerman Erwin Krol merk je soms dat hij beseft dat niet alle kijkers die naar Nederlandse televisieprogramma's kijken zich binnen de Nederlandse grenzen bevinden.

Met een kwinkslag weet Krol af en toe te melden dat het aan de Spaanse Costa's heerlijk weer is en die melding doet ons - de groep Nederlanders die zich aan de Spaanse Costa's bevindt - goed. We worden weer even gemeld en weer even gezien.

Want alleen al in Spanje zijn er tienduizenden Nederlanders die elke avond trouw de televisie inschakelen om hun vertrouwde Journaal te kijken. Waarom we zo gehecht zijn aan Philip Freriks, Sascha de Boer en Erwin Krol en niet of nauwelijks naar het Spaanse nieuws kijken?

Het Journaal is vertrouwd, bondig en degelijk en houdt ons in contact met het vaderland. Het is fijn om te weten wat Balkenende en Bos bekokstoven en leuk om te gniffelen over al die Nederlandse regeltjes en wetjes.

Bovendien hebben Nederlandse nieuwsbulletins veel aandacht voor internationale berichtgeving. In ieder geval een stuk meer dan het ellenlange Spaanse Telediario, dat dan wel bijna een uur duurt maar zich hoofdzakelijk op binnenlands nieuws richt.

En als we dan toch de Nederlandse tv aan hebben, dan blijven we ook maar even zitten voor een gezellig familieprogramma op Nederland 1, een niet nagesynchroniseerde serie of een Nederlandse voetbalwedstrijd.

Als we 's ochtends vroeg niet zouden zien dat het zonnetje weer heerlijk schijnt en het uitzicht op die blauwe Middellandse Zee zo mooi is, zou je bijna vergeten dat je in Spanje leeft...

Reageren