Blog: Televisiemuziek

Carice van Houten zei in haar aflevering van Zomergasten dat muziek voor haar een breekpunt is of ze een film of programma mooi vindt of niet.

Eindelijk iemand die het snapt!

Voor mij is muziek eigenlijk het allerbelangrijkste in een film of televisieprogramma. De muziek, en niet het verhaal, zorgt ervoor dat ik huilend op de bank kan zitten.

Een film kan nog zo zielig zijn, als de muziek niet klopt, gebeurt er bij mij emotioneel helemaal niets. Aan de andere kant kan ik compleet geraakt worden door de muziek die gespeeld wordt bij het beeld van een tros bananen op een schaal.

Wat is het nou waardoor ik geraakt wordt? De muziek of het verhaal?

Er zijn talloze academische en ingewikkelde boeken geschreven over muziek in films en op televisie. De ene wetenschapper gaat uit van een soort van collectief muzikaal geheugen dat wordt aangesproken als de violen weer eens klinken bij een zoenscène, de ander vindt weer iets totaal anders.

Volgens mij heeft niemand écht gelijk.

Muziek bij een film of in een televisieprogramma doet íets. En ooit, als ik later groot ben, ga ook ik een poging wagen om uit te zoeken wat nou precies en waarom.

Tot die tijd blijf ik gewoon huilen als in de film de eenzame cello speelt terwijl de moeder van dat kleine jongetje doodgaat.

LauraV

Reageren