BNN jongeren hebben LEF (update)

Lot Feijen (21) is de winnares van de tv-talentenjacht Lijst 0 van jongerenomroep BNN. Ze is daarmee verkozen tot lijsttrekker van de nieuwe jongerenpartij LEF. Dat werd dinsdagmiddag bekend gemaakt in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Lot zal samen met twintig andere kandidaten op de kieslijst van LEF meedoen aan de landelijke Tweede Kamer-verkiezingen van 9 juni.

Leve de revolutie
Ze koos voor de naam LEF, omdat de idealen liberté, égalité, fraternité uit de Franse Revolutie (in het Nederlands vrijheid, gelijkheid en broederschap) volgens haar aansluiten op de grondbeginselen van iedere jongere.

"Ik leef met lef", voegde de jonge politica daaraan toe. "De jongeren van Nederland hebben lef. We moeten dit alleen gaan laten zien in Den Haag."

In hun hemd
Lot vindt dat jongeren meer te zeggen moeten krijgen in de Nederlandse politiek: "Ik vind dat jongeren in hun hemd staan in de politiek, terwijl er ruim vijf miljoen jongeren in Nederland wonen. Dat is bijna eenderde van de bevolking."

---

Oorspronkelijke bericht 12-04-2010
BNN: 'Lijst 0 zit er bovenop!'


Vrijdag 16 april trapt BNN af met de eerste, extra lange aflevering van Lijst 0. Sophie Hilbrand (34) en Filemon Wesselink (31) presenteren de zoektocht naar de lijsttrekker van een nieuwe jongerenpartij. Na slechts drie wekelijkse afleveringen moet het nieuwe politieke talent gevonden zijn.

De kandidaten worden eerst beoordeeld door een jury, bestaande uit presentator Jort Kelder, oud-politicus Rob Oudkerk, Rapper Willy van The Opposites en oud-voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) Lisa Westerveld.

VVD ballen, platinablonde stoten...
De eerste, extra lange aflevering staat in het teken van de grote auditiedag in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. "Van VVD-ballen tot SP-aanhangers, van platinablonde stoten tot heftruckchauffeurs, ze zijn allemaal naar Den Haag afgereisd om een plek bij de beste acht te veroveren," meldt BNN in een persbericht.

Wie faalt hopeloos?
In de tweede aflevering moeten de acht overgebleven kandidaten een 'heftige opdracht' vervullen die meteen duidelijk moet maken wie er bestand is tegen de druk van het lijsttrekkerschap en wie 'hopeloos faalt'. Na afloopt is het aan de kijker om te stemmen voor zijn of haar grote favoriet. Al in de derde aflevering wint één van de deelnemers een eigen politieke partij.

Er bovenop
Sophie en Filemon volgen daarna de kandidaten op de voet in aanloop van de verkiezingen. BNN: "Kunnen de nieuwbakken politici een beetje lobbyen en weten ze zich staande houden in een stevig debat? En belangrijker: lukt het ze om op 9 juni één of meerdere Kamerzetels te veroveren? Lijst 0 zit er bovenop!"

Met Lijst 0 hoopt BNN de Nederlandse politiek toegankelijker te maken voor jongeren en hen een stem te geven in politiek Den Haag.

Reageren