BNTM betreurt commotie rond programma

De Benelux next topmodel-uitzending van afgelopen maandag zorgde voor een golf van kritiek. De superslanke kandidaten van het programma waren volgens Amerikaanse modellenscouts te dik om het in Miami te maken. De reactie van de BNTM-jury in dezelfde aflevering: geloven jullie ons wel nu het jullie ook van anderen horen?

Gevolg: het hele land in rep en roer. Programma's als BNTM zouden jonge meisjes aanzetten tot het ontwikkelen van Anorexia Nervosa of een andere eetstoornis. Er circuleren online al een aantal petities om de Tweede Kamer te laten ingrijpen.

Overdreven
En dat is toch een beetje overdreven, vinden de bekendste gezichten van BNTM, Daphne Deckers en Bastiaan van Schaik. Het tweetal betreurt de onstane commotie rond het programma, maar blijft van mening dat de modellenwereld nu eenmaal zo in elkaar steekt.

Internationale maten
Volgens Daphne gaat het mis, omdat de kijkers de kritiek op Rosalinde en de anderen teveel op zichzelf betrekken. "Schoonheid komt in vele maten en kleuren", zei zij dinsdagavond in Editie NL. "Iemand die geen model wil worden, hoeft dan ook absoluut niet aan de internationale modellenmaten te voldoen."

Sporten
"Bovendien", zo vertelt de presentatrice, "zouden de dames niet zozeer moeten afvallen, maar meer moeten sporten. Dat doen ze niet. Ze hebben eigenlijk een heel mooie maat 36, terwijl ze bij hun heupen maat 40 hebben."

Plus-size
Stylist en jurylid Bastiaan van Schaik is wat minder genuanceerd. Hij heeft er in ieder geval geen spijt van dat hij Rosaline een 'plus-size model' noemde. "Dat is zij internationaal gezien ook", zei hij op 3FM. "Dat bepaal ik niet. Dat wordt internationaal bepaald. Of ze te dik zijn? Ze zijn gewoon niet goed in vorm, zo moet je het eigenlijk zien."

Sporten
Ook Bastiaan benadrukt nog maar eens dat het hier weinig met diƫten te maken heeft. "We zeggen niet dat ze te dik zijn, maar dat ze goed moeten eten en sporten om in de internationale maten te passen."

Meer over:

Reageren