Boer zoekt vrouw extra

De kiem werd gelegd in Engeland met een documentaire over vrijgezelle boeren die moeilijk aan de vrouw konden komen. Daaruit groeide de datingshow Farmer wants a wife. Het zaadje waaide over naar de rest van Europa en Amerika en viel overal in goede aarde.

Ook in Nederland, waar de KRO sinds november 2004 hoge kijkcijfers oogst met Boer zoekt vrouw. Veel agrariërs vonden een partner door het programma, acht paren zijn inmiddels getrouwd en er zijn al vier kleine boertjes en boerinnetjes uit voortgesproten.

Balans
In vier extra uitzendingen maakt presentatrice Yvon Jaspers de balans op van drie seizoenen Boer zoekt vrouw. Een groot aantal finalisten en vrouwelijke daters vertellen hoe ze hebben geboerd en hoe ze hun televisieavontuur hebben ervaren. "Het wordt een vrij vrolijke terugblik", belooft eindredactrice Carlijn Kamps.

Geboortekaartje
Carlijn: "Er gaan leuke dingen gebeuren, er zitten een paar verrassende wendingen in. Het is leuk om te merken hoe de diverse relaties zich hebben ontwikkeld. Vooral als het goed gaat natuurlijk. We leven op de redactie heel erg mee. Van elk geboortekaartje dat we binnenkrijgen van stellen die elkaar in het programma hebben gevonden, worden we wel een beetje blij."

Stukgelopen
Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Carlijn: "In de derde serie heeft maar één van de overgebleven vijf boeren een relatie gekregen, andere verhoudingen zijn op den duur stukgelopen. Dat gebeurt nu eenmaal in elk mensenleven, het programma heet ook niet Boer vindt vrouw."

Eerste stap
Als redactie probeer je de kandidaten natuurlijk te steunen. "We geven ze een zetje in de goede richting. Dat maakt iets los. Ze beseffen dat ze het anders moeten aanpakken, ze staan sterker in hun schoenen en durven eerder een eerste stap te zetten. Maar uiteindelijk moeten ze het natuurlijk zelf doen en kunnen wij niet voor ze bepalen wie de meest geschikte partner is, laat staan garanderen dat het goed afloopt."

Over de grens
Elke aflevering heeft een thema. De ondertitel van de eerste luidt: 'Een nieuw begin', en van de laatste: 'En ze leefden nog lang en gelukkig'. Naast de evaluatie kijkt Yvon Jaspers over de grens hoe onder andere de Engelsen, de Fransen en de Belgen de formule van Farmer wants a wife hebben ingekleurd.

Nieuw seizoen
In mei gaat ze de boer op met het vierde seizoen van het succesprogramma dat bij voorbaat alweer een van de grote kanshebbers is voor de Gouden Televizier-Ring. Wij kijken ernaar uit!

Reageren