164.500 euro

EO krijgt fikse boete vanwege 'commerciële beïnvloeding'

31 mei 2022 13:14 | overig-tv-nieuws | Door Janine van Rooden

© Willem Jan de Bruin

De EO heeft een boete van 164.500 euro gekregen vanwege het overtreden van de Mediawet. Volgens het Commissariaat voor de Media heeft de omroep zich schuldig gemaakt aan 'commerciële beïnvloeding' met het tv-programma De Boomhut Battle

In het jeugdprogramma De Boomhut Battle werden boomhutten gebouwd op vakantieparken. Daar is niks mis mee, maar wel met het feit dat deze na afloop zijn verhuurd. Volgens het Commissariaat voor de Media heeft de EO hiermee 'een platform geboden om de verhuur van deze boomhutten onder de aandacht te brengen'. Op die manier zou de omroep 'hebben meegewerkt aan een (commercieel) voordeel voor derden'.

NPO Zapp

Het bestuursorgaan vindt het de EO extra aan te rekenen dat er sprake is geweest van beïnvloeding op een zender voor kinderen. "Nu het programma is uitgezonden op de jeugdzender NPO Zapp had de EO hier extra aandacht voor moeten hebben", aldus de organisatie tegenover het ANP.

Teleurgesteld

De EO is niet te spreken over de boete en vindt deze zelfs 'buiten alle proporties'. Een woordvoerder van de omroep laat aan het ANP weten: "We zijn teleurgesteld in de hoogte van deze boete. Uiteraard kijken we naar onze eigen processen en hoe dat beter kan. Ook zijn we in gesprek met de producent over zijn verantwoordelijkheid hierin." 

Meer over