Boete voor vloeken op tv

Alsof het niet conservatiever kon, heeft het Amerikaanse hooggerechtshof dinsdag besloten dat er op de Amerikaanse publieke televisie nooit meer mag worden gevloekt. Gebeurt dat toch? Dan mogen de toezichtshouders hoge boetes uitdelen.

De Federale Communicatie Commissie (FCC), die de tv 'bewaakt', heeft daarmee toestemming gekregen om een 'zero tolerance beleid' te voeren. Wie de fout in gaat, is meteen de klos.

Vredelievendheid beboet
Aanleiding voor de uitspraak was nota bene een kreet van de vredelievende U2-zanger Bono. Toen die tijdens de Golden Globes bij het winnen van een prijs uitriep dat dit "fucking brilliant!" was, stond de FCC op zijn achterste benen. De organisatie wilde Fox, de zender waar het event te zien was, hard aanpakken.

Rechter
Fox pikte dat niet en stapte naar de rechter. Maar die bepaalde uiteindelijk dat de FCC voortaan strenger mag gaan controleren. Bij de conservatieve FCC zijn ze door het dolle heen: ''De beslissing van de Hoge Raad is een overwinning voor Amerikaanse families. Het verzekert ouders ervan dat hun kinderen worden beschermd tegen onfatsoenlijk materiaal op radio en televisie", aldus een woordvoerder.

Nederland
In Nederland valt het hierbij vergeleken nog best mee, zoals BNN een tijdje terug nog op tv bewees (zie het videofragment onder dit bericht). In Nederland hebben we wel een Bond tegen het Vloeken (die kun je kennen van de posters 'Vloeken is aangeleerd, word geen naprater'), maar dat is (nog) geen controlerend overheidsorgaan.

Hoe scheldt de Nederlander het liefst?


Extra:
- Al het tv-nieuws op Televizier.nl >>


Nog geen lid?
Leden kunnen hier inloggen om te reageren. Nog geen lid van Televizier.nl? Het is gratis en je krijgt er veel voor terug. Hier kun je je snel aanmelden!

Reageer!
Schelden op tv: moet dat kunnen of moet het verboden en bestraft worden zoals nu in de VS gaat gebeuren?

Reageren