Bones tot op het bot ontleed

25 maart 2008 13:10 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De boeiende serie Bones, over een humoristisch team forensisch antropologen, roept soms meer vragen op dan dat hij beantwoordt. Want hoe zit het eigenlijk met Temperances boeken, die levensechte lijken en wat speelt er tussen Brennan en Booth? We zochten het uit.

Misschien is het je wel eens opgevallen bij de credits: Bones is gebaseerd op de boeken van forensisch antropologe Dr. Kathy Reichs. Deze Amerikaanse wetenschapper schrijft in haar spaarzame vrije tijd over de hyperintelligente, zelfverzekerde forensisch antropologe Temperance Brennan. Toch is Bones geen exacte kopie van de boeken. Hierin was Brennan lange tijd getrouwd met een advocaat, terwijl ze in de serie vrijgezel is. Een aantal personages heeft zelfs een andere naam gekregen, zoals FBI-agent Andrew Ryan die nu Seeley Booth (David Boreanaz) heet.

De set
De set van Bones, die in Century City in Californië staat, ziet er opvallend realistisch uit. Alle kantoortjes en laboratoriums zijn met elkaar verbonden en op ieder detail is gelet. En dat is vrij uniek voor een televisieset. In het midden van de Bones-set staat het platform waar de ‘squints’ de meeste tijd doorbrengen; hier staan ook de meeste high-tech apparaten. Daar omheen loopt een aantal paden waarop figuranten lopen. En ken je die autopsieruimte waar de muren bestaan uit plastic kasten? In elke lade (en dat zijn er honderden!) zit daadwerkelijk een menselijk bot. Nou ja, geen echte natuurlijk.

Angelator
Angela’s zelf ontwikkelde machine, de Angelator, die hypothetische holografische beelden van een overledene projecteert, bestaat niet. De acteurs kijken slechts naar lichtjes, de 3D-beelden worden er later in gemonteerd. Michaela Conlin (Angela): „Het is best moeilijk om heel interessant naar niets te staren, maar de computermensen zijn wel zo aardig om ons van tevoren een idee te geven waarnaar we gaan kijken.”

Lijkenpikkerij
„Ook al weten we dat de lijken en lichaamsdelen in Bones nep zijn, ze bezorgen ons nog regelmatig de stuipen op het lijf”, zegt Emily. „En die rubberen ‘lijken’ voelen ook heel goor aan, vooral als er smurrie uitsijpelt. Gelukkig gebruiken de mensen van de specials effects tegenwoordig geen derrie uit vijvers meer. Dat stinkende slijm hebben ze inmiddels vervangen voor een vrijwel geurloze nepsmurrie.” Het enige waar de cast maar niet aan kan wennen, zijn kinderlijkjes. „Ook die zien er levensecht uit”, zegt Michaela. „Als je al acht uur aan het werk bent en een beetje moe wordt, is het vrij intens om zo’n realistisch kinderlichaampje te zien liggen.”

Merchandise
Het eerste en het tweede seizoen van Bones zijn uit op dvd (seizoen 2 is te koop via bol.com), evenals de Engelse en Nederlandstalige boeken van Kathy Reichs. De thriller Diep begraven van Max Allan Collins (die ook de boeken voor de televisieserie CSI schrijft) gaat over de personages zoals je die in de serie Bones aantreft.

Jeffersonian
Brennan en haar team werken voor het Jeffersonian Instituut, een natuurhistorisch museum waar ook onderzoek wordt gedaan. Er bestaat daadwerkelijk een Jeffersonian Instituut, maar dat is een stichting die een bepaald gebied in Texas wil behouden en promoten. Het instituut in Bones is eerder gebaseerd op het Smithsonian Instituut in Washington, dat het Amerikaanse erfgoed bewaakt en wetenschappelijk onderzoek doet op verschillende vakgebieden.

Meer over