Boos op de dokter

Durven artsen die een uitglijder hebben gemaakt in dit vierde seizoen van Missers wel hun gezicht te laten zien om tekst en uitleg te geven?

Vorig jaar was terughoudendheid troef onder de geneeskundigen. "Ze verschuilden zich achter hun vertrouwensband met de patiënten, terwijl het juist de patiënten zijn die ons brieven sturen", vertelt eindredacteur Sjouke Reiper. "We begrijpen wel dat ze het lastig vinden om de confrontatie aan te gaan met gedupeerden, maar we hopen dat ze moed vinden om daar overheen te stappen.

Doel
"Het doel van het programma is tenslotte om meer openheid te creëren bij medische fouten en alle feiten boven tafel te krijgen." Eize Wielinga, de vaste consumentenarts van Missers, heeft een goed advies voor onwillige collega's: "Patiënten worden mondiger, ze willen de waarheid horen. Wees open en draai niet om de feiten heen, ook niet als het gaat om je eigen tekortkomingen of zelfs falen."

Zaken
Een gynaecoloog en een oncoloog geven in de eerste aflevering commentaar op twee onverkwikkelijke zaken: een vrouw kreeg een miskraam omdat de ambulancepost de ernst van de situatie onderschatte, een andere vrouw werd voor een schoonheidsoperatie naar de plastisch chirurg verwezen terwijl ze borstkanker had.

Second opinion
In het laatste geval bekijkt tevens een radioloog de resultaten van het onderzoek opnieuw. "Dat gaan we vaker doen", belooft Sjouke. "Onafhankelijke deskundigen inschakelen voor een evaluatie of second opinion."

Extra
- Terug naar alle Kijktips >>
- Meer tv-nieuws op de Artikelenpagina >>

Reageren